Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:54:41 Bon-06 Stormschade Doorbraakweg Gramsbergen 042333 042330 Prio Middel Eenheid | Brandweer Hardenberg (Blusploeg 2) IJsselland
zondag 25 juli 2021

Archief

Kappers laten het licht aan, anders gaat het licht uit #lichtvoordathetuitgaat

Gemaakt: Donderdag, 18 februari 2021 19:55

NEDERLAND - Kappers in het hele land doen donderdagavond in hun gesloten salons het licht aan om zo gezamenlijk te strijden voor de heropening van hun winkels en voor financiële hulp. Er is geld nodig en de kapsalons moeten zo snel als kan open.

 

Met de actie #lichtvoordathetuitgaat schreeuwt de kappers om hulp en aandacht. Bij veel Nederlandse kapperszaken staat het water aan de lippen. Oproepen om meer maatwerk voor de steun hebben geen gehoor gekregen bij de politiek.

Compressor vliegt in brand in loods aan de Rondweg in Dalfsen

Gemaakt: Vrijdag, 19 februari 2021 17:56

DALFSEN - Vrijdagmorgen 19 februari rond 10.50 uur was brand ontstaan in een loods aan de Rondweg in Dalfsen. Een compressor is in de loods in brand gevlogen. De brandweer kwam met meerdere voertuigen naar de loods om de brand te blussen. Nadat de brand was geblust hebben ze de loods geventileerd.

 

Voor zover bekend zijn geen gewonden gevallen.

Speedboot door brand verwoest aan de Wierdenseweg in Vriezenveen

Gemaakt: Zaterdag, 20 februari 2021 20:56

VRIEZENVEEN - Aan de Wierdenseweg in Vriezenveen is zaterdagavond een speedboot in brand gevlogen. De boot stond opgeslagen op een terrein nabij de parkeerplaats van het treinstation van Vriezenveen.

 

Het is nog onbekend hoe de boot in brand is geraakt. De brandweer was snel ter plaatse om het vuur te doven. De boot, gemaakt van kunststof, heeft flinke schade opgelopen door de brand en kan als verloren worden beschouwd.

Bewoner loopt brandwonden op bij keukenbrand in Westerhaar

Gemaakt: Dinsdag, 23 februari 2021 16:12

WESTERHAAR - Een bewoner van een woning aan de Sluiskade Noordzijde in Westerhaar heeft vanmorgen brandwonden opgelopen bij een keukenbrand. Ook ademde hij rook in.

 

De brand ontstond bij de kookplaat. Toen de brandweer aankwam, was het vuur al gedoofd en stonden de bewoners veilig buiten. Ambulancepersoneel heeft zich ontfermd over de gewonde man.

Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown

Gemaakt: Woensdag, 24 februari 2021 17:12

NEDERLAND - De huidige lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht. Maar het kabinet heeft op 23 februari een aantal versoepelingen aangekondigd.

 

Samenvatting van de versoepelingen

 • de middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open
 • vanaf 3 maart:
  • mogen jongeren tot en met 26 jaar weer samen buiten sporten op sportaccommodaties;
  • mogen contactberoepen weer uitgeoefend worden;
  • mag de detailhandel open voor winkelen op afspraak.

Politie zoekt getuigen van aanrijding met botsabsorber op knooppunt Buren

Gemaakt: Donderdag, 25 februari 2021 18:53

BUREN - Op maandag 22 februari 2021, omstreeks 14.15 uur, heeft er een ongeval plaatsgevonden tussen een vrachtwagen met oplegger en een botsabsorber (voertuig om botsingen op te vangen) van Rijkswaterstaat op het knooppunt Buren (A1/A35, Enschede-Almelo). Rijstrook 2 was af dat moment afgekruist middels een rood kruis.


Mocht u net voor of ten tijde van het ongeval hier hebben gereden, en mogelijk in het bezit zijn van beelden (dashcam), dan verzoeken wij u zich te melden bij de politie.

Onbekende man probeert meisje te zoenen in trein tussen station Zwolle en station Olst

Gemaakt: Dinsdag, 02 maart 2021 15:47

ZWOLLE - De politie zoekt getuigen van een aanranding in de trein tussen station Zwolle en station Olst op dinsdag 19 januari 2021. Mensen die in de NS-intercity van Zwolle richting Roosendaal hebben gezeten, die om 21:20 uur vertrok vanuit Zwolle, vragen we om zich te melden.


Het minderjarige slachtoffer werd door een man lastiggevallen en tegen haar wil in gezoend. De man sprak Frans en gebrekkig Engels, wordt tussen de 18 en 22 jaar geschat, had een opvallende bandana in en stapte op station Olst uit rond 21:36 uur.

 

Twee specifieke getuigen
De politie is specifiek op zoek naar twee vrouwelijke getuigen die het slachtoffer in de trein te hulp zijn geschoten. Mensen die meer weten over de zaak, weten wie de man is, getuige zijn geweest of mogelijk beelden hebben gemaakt, vragen we eveneens om zich te melden. Alle informatie, hoe klein ook, kan van belang zijn voor het onderzoek.

 

Melden
Melden kan via 0900-8844 of volledig anoniem via 0800-7000.

Het onderzoek naar de moord op Henk Wolters

Gemaakt: Donderdag, 04 maart 2021 17:57

ZWOLLE - Op 31 december 2019 werd de 52-jarige Henk Wolters uit Zwolle bij zijn woning aan de Buitengasthuisstraat meerdere malen beschoten. Op basis van onderzoek denkt het onderzoeksteam dat hij vlak na thuiskomst rond 20.15 uur die avond, onder vuur is genomen. Rond 21.40 uur werd hij gevonden.

 

Via het regionale opsporingsprogramma Onder de Loep (RTV Oost) en Opsporing Verzocht vroeg de politie meerdere malen aandacht voor het onderzoek naar de moord op Henk. In dit dossier leest u de stand van zaken van het onderzoek, ziet u de vragen die het onderzoeksteam nog heeft en kunt u de beelden terugkijken van Onder de Loep en Opsporing Verzocht.

 

De dag voor de moord
Het onderzoeksteam heeft de laatste uren van Henk Wolters proberen te reconstrueren. Hieruit blijkt dat Henk de dag voor zijn dood, 30 december, rond 18.00 uur een verkeersconflict had met een onbekende man. Dit conflict speelde zich af in de omgeving van de Kamperstraat, de Korte Kamperstraat, de Halve Maanstraat of de Ossenmarkt . Henk zat in zijn grijze Opel Agila, de man op een fiets. Van de man is geen signalement bekend, behalve dat hij een donkere huidskleur heeft.

 

Seinende auto's
Op 31 december rond 19.50 uur, zo'n half uur voor de moord filmde een buurtbewoner een opvallend tafereel. Langs de IJsselhallen, op zo'n 400 meter van de Buitengasthuisstraat seinde de bestuurder van een Volkswagen Golf Variant een paar keer met groot licht. Een paar seconden later reed een Toyota Yaris langs de Golf.


De politie wil graag met de bestuurders van beide auto's spreken.

 

Schutter
Henk kwam op 31 december rond 20.15 uur thuis toen hij vermoedelijk direct onder vuur is genomen. Een paar minuten na de moord stak een groepje jongeren vuurwerk af in het tunneltje onder de A28. Op dat moment liep er een man in een donkerkleurige, gewatteerde jas tot op heuphoogte uit de richting van de Buitengasthuisstraat – de vermoedelijke schutter.

 

Beloning
Voor de gouden tip over de dood van Henk Wolters is een beloning uitgeloofd van 15.000 euro.

 

Wapen gevonden
Op 4 maart 2021 meldde de politie in het opsporingsprogramma Onder de Loep dat het wapen waarmee Henk is vermoord, is gevonden. Aan ieder wapen verricht de politie onderzoek, onder meer wordt gekeken of het te linken is aan een schietincident. Uit dat onderzoek bleek in dit geval dat het om het wapen gaat waarmee Wolters om het leven is gebracht. Er wordt onderzoek gedaan naar DNA-sporen.

Nieuwe wet biedt betere bescherming tegen seksueel geweld

Gemaakt: Maandag, 08 maart 2021 17:34

De bescherming tegen verkrachting, online en offline seksueel misbruik en seksuele intimidatie moet beter volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Om de veiligheid van vrouwen, mannen en kinderen te vergroten wordt de wet gemoderniseerd en aangescherpt. In het wetsvoorstel seksuele misdrijven dat Grapperhaus vandaag in consultatie geeft, is iemand strafbaar wegens verkrachting als deze wist dat de ander geen seks wilde en toch heeft doorgezet. Dwang, geweld en bedreiging zijn hierbij strafverzwarende factoren, maar niet langer een vereiste voor een veroordeling. Degene die seksueel contact initieert, moet alert zijn of de ander hetzelfde wil. Als dit niet duidelijk is, moet hij die duidelijkheid zoeken.

 

,,Seks hoort altijd vrijwillig en gelijkwaardig te zijn. Dat is de norm", aldus Grapperhaus. ,,Dit moet ook verankerd zijn in de wet. Zo geven we een helder signaal af naar potentiële daders dat seksueel grensoverschrijdend gedrag onacceptabel is. Bovendien kunnen politie en Openbaar Ministerie op deze manier adequaat strafrechtelijk optreden en zorgen dat recht wordt gedaan aan slachtoffers.''

 

Na zijn aantreden als minister constateerde Grapperhaus dat de huidige strafwetgeving met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag tekort schiet. Bovendien kwam ook met de #Metoo-beweging aan het licht hoe vaak seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomt. Met een eerder voorontwerp van het wetsvoorstel zocht de minister het maatschappelijk en politiek debat over de modernisering van de seksuele misdrijven. De adviezen en gesprekken hebben geleid tot het wetsvoorstel dat vandaag in consultatie is gegeven. Betrokken organisaties en burgers kunnen drie maanden adviseren over de voorgestelde wetgeving.

 

Niet alleen de strafrechtelijke aansprakelijkheid voor verkrachting en aanranding wordt verruimd en aangescherpt. Minister Grapperhaus maakt ook seksuele intimidatie in het openbaar strafbaar als overtreding; dus zowel op straat als op internet en via social media-kanalen als Twitter en Facebook. Daarnaast wordt in de wet de strafrechtelijke bescherming tegen online gepleegde misdrijven geactualiseerd. Met het toenemend gebruik van internet, sociale media en smartphones is er meer online seksueel contact. Uitgangspunt is dat seksueel grensoverschrijdend gedrag offline en online even strafwaardig is.

 

Delicten aanranding en verkrachting
Minister Grapperhaus introduceert in zijn wetsvoorstel verschillende delictsvormen van aanranding en verkrachting. Beide delicten bestaan uit een schuld- en een opzetvariant. In tegenstelling tot het huidig recht is voor het bewijs van beide delicten de vaststelling van dwang niet meer bepalend. Voor strafbaarheid in de opzetvariant is leidend of degene die seksuele handelingen met het slachtoffer verrichtte, wist dat bij de ander daartoe de wil ontbrak en toch doorzette. Bij opzetaanranding en opzetverkrachting geldt het gebruik van dwang, geweld of bedreiging als strafverzwarende omstandigheid. Bij de schuldvariant gaat het om degene die het ernstige vermoeden had. Van belang is dat degene die seksueel contact wil, bij twijfel bij de ander moet checken of die hier ook wel voor in is.

 

Iemand kan weten dat sprake is van een ontbrekende wil bij expliciet verbaal of fysiek afhoudend gedrag, maar ook bij overduidelijke non-verbale signalen of uitgesproken passief gedrag. Zoals het uit angst bevriezen van het lichaam. Veel slachtoffers van aanranding en verkrachting vertonen een zogenoemde freeze-reactie. In de praktijk blijkt het nu soms lastig om dit soort zaken op te pakken. Met de nieuwe wet wordt het naar verwachting makkelijker om tot opsporing en vervolging over te gaan. De politie, het OM en rechters zullen zich bij het horen van slachtoffers en verdachten richten op aanwijzingen die duiden op een ontbrekende wil en of voldoende is gecheckt of de ander wel wilde.

 

Balans in belangen
Met de verschillende delictsvormen wordt recht gedaan aan wat een slachtoffer is overkomen, maar komt ook de mate van verwijtbaarheid aan de zijde van de verdachte op een juiste manier in de wet tot uitdrukking. Dat is vooral van belang in situaties waarin bijvoorbeeld sprake is van experimenteergedrag tussen jongvolwassenen en mensen elkaar nog niet zo goed kennen.

Voor een goede uitvoering van het wetsvoorstel wordt met de betrokken partijen uit de rechtspraktijk een implementatieprogramma opgezet, zodat zij goed op de nieuwe wetgeving zijn voorbereid en zij straks met de nieuwe wetgeving in de hand zaken ook echt beter kunnen oppakken. Daarnaast investeert het kabinet nu al naar aanleiding van een aangenomen motie van de Tweede Kamer ook 15 miljoen euro om de capaciteit van de zedenrecherche te vergroten. Hierdoor kunnen in totaal ongeveer 90 specialistische rechercheurs worden geworven en opgeleid en de eerste extra rechercheurs gaan dit jaar aan de slag.

Man (32) uit Raalte komt om bij ongeval in Lieren

Gemaakt: Dinsdag, 09 maart 2021 15:11

LIEREN - Bij een ernstig verkeersongeval op Kanaal zuid in het Gelderse dorpje Lieren, is dinsdagochtend een (32) jarige automobilist uit Raalte (Overijssel) om het leven gekomen.

 

Het ongeval gebeurde rond 07.45 uur tussen Apeldoorn en Loenen. De bestuurder kwam vanaf Loenen en reed richting Apeldoorn waarna hij door nog onbekende oorzaak van de weg raakte en frontaal op een boom botste. Na de botsing met de boom, schoot de auto het naast gelegen Kanaal in. Medewerkers van een loonbedrijf schoten direct te hulp en haalde de auto uit het water.

De brandweer en ambulancedienst rukten massaal uit. Ook een traumahelikopter werd opgeroepen. De bestuurder van de auto zat bekneld in het zwaar beschadigde voertuig en moest worden bevrijd door de brandweer. Echter kwam alle hulp te laat en overleed het slachtoffer ter plaatse.

 

Duikers van de brandweer hebben in het water nog gezocht nog mogelijke andere slachtoffers maar troffen niemand meer aan.

 

Het is niet de eerste keer dat het hier fout gaat. In de afgelopen 2 maanden zijn er 3 ongevallen gebeurd waarvan 2 met dodelijke afloop. Bij een ander ongeval raakte een persoon ernstig gewond en liep daarbij mogelijk hersenletsel op. Buurtbewoners maken zich dan ook zorgen over de veiligheid van de weg.

Geen gewonden maar flinke schade bij aanrijding in Hardenberg

Gemaakt: Dinsdag, 09 maart 2021 15:49

HARDENBERG - Op de kruising Haardijk met de Blanckvoortalleen in Hardenberg zijn dinsdagmiddag 9 maart twee auto's op elkaar gebotst. De aanrijding gebeurde volgens 112 Meldingen Hardenberg om 12:25 uur.

 

Bij het ongeval raakte niemand gewond. Beide auto's zijn met flinke schade afgesleept door een bergingsbedrijf. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Voel je je onveilig thuis, op school of ergens anders?

Gemaakt: Dinsdag, 09 maart 2021 17:18

Zit jij met een probleem, maar weet je niet met wie je hierover kunt praten? Of voel je je onveilig thuis, op school of ergens anders?

 

Het is goed als je iemand kan vinden die je vertrouwt en bij wie je je verhaal kwijt kan. Soms is het spannend om je verhaal in het echt aan iemand te vertellen. Dan is het goed om te weten dat je dit ook anoniem kan doen, bijvoorbeeld via een chat op internet.

 

Je kan bijvoorbeeld gaan naar www.kindertelefoon.nl/chat, hier kan je terecht met vragen over allerlei onderwerpen, zoals verliefdheid, somberheid, angst, en nog veel meer.

 

Als je je ergens niet veilig voelt of als je te maken krijgt met geweld, dan kan je met iemand chatten via www.veiligthuis.nl of www.fier.nl/chat.

 

Op deze sites kan je chatten met iemand die naar je kan luisteren, die je advies kan geven of die je kan helpen. Bij acuut gevaar bel 112.

Politie kraakt versleutelde communicatie van criminele organisaties

Gemaakt: Dinsdag, 09 maart 2021 17:30

NEDERLAND - Opnieuw heeft een grootschalig internationaal onderzoek (Argus) tot in detail zicht gegeven in de versleutelde communicatie van criminele organisaties. Opsporingsdiensten zijn er in geslaagd toegang te verkrijgen tot honderden miljoenen berichten van gebruikers van Sky ECC. Vanaf medio februari 2021 kon dit versleutelde verkeer 'live' worden meegelezen. De server van Sky ECC is vandaag offline gehaald en in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten.


Bij een reeks politieacties, ook in samenwerking met de FIOD, zijn vandaag in heel het land dertig aanhoudingen verricht en 75 woningen en kantoren doorzocht. Daarbij is onder meer beslag gelegd op 28 vuurwapens in Rotterdam.

 

Eerder al leidde het onderzoek Argus tot de onderschepping van grote hoeveelheden harddrugs. Het gaat om internationale inbeslagnames van duizenden kilo's cocaïne, heroïne, hasj. Daarnaast zijn er meerdere wapens in beslag genomen en drugslabs ontdekt en ontmanteld en zijn miljoenen euro's in beslag genomen. Bij de eerdere acties zijn in Nederland 43 verdachten aangehouden. Ook in België zijn vandaag op grote schaal aanhoudingen verricht en huiszoekingen gedaan.

 

Hard geraakt
Het onderzoek Argus heeft hiermee de georganiseerde misdaad hard geraakt. Internationale organisaties die zich bezighouden met grootschalige drugshandel en witwaspraktijken, gewelddadige afrekeningen etc. zijn volledig afhankelijk van afgeschermde communicatie. De gebruikers wanen zich veilig en denken hiermee uit handen van politie en justitie te blijven. Het platform Sky ECC beloofde haar gebruikers een beveiligd wereldwijd netwerk.

 

Operatie Argus volgt op het onderzoek Lemont, waarbinnen in 2020 de opsporingsdiensten erin slaagden 'live' mee te lezen over de schouders van grote aantallen criminelen die gebruik maakten van EncroChat.

 

De ontmanteling van Sky ECC is tegen deze achtergrond de overtreffende trap. Veel gebruikers van EncroChat zijn vorig jaar overgestapt naar Sky ECC. Het bedrijf is inmiddels wereldwijd de grootste aanbieder van cryptocommunicatie met zo'n 70.000 gebruikers. In Nederland zijn ongeveer 11.000 Sky-accounts toegewezen aan Nederlandse gebruikers.

 

Sleutelrol
Tijdens de zogenoemde 'live-fase' zijn alleen al in Nederland tientallen geplande ernstige geweldsdelicten, waaronder ontvoeringen, liquidaties en schietpartijen voorkomen. Enkele honderden politiemensen van alle eenheden hebben de afgelopen maanden stand-by gestaan en zijn ingezet om opvolging te kunnen geven aan de onderschepte berichten. Het zwaartepunt lag bij de rechercheurs van de Eenheid Amsterdam en de Landelijke Eenheid. Het Team High Tech Crime had een sleutelrol in de grootschalige operatie. Binnen het Openbaar Ministerie (OM) leidden officieren van justitie van het Landelijk Parket en het OM Amsterdam het onderzoek.

 

Honderden miljoenen berichten worden in een datawarehouse opgeslagen en onderzocht. De resultaten hebben op dit moment al cruciale informatie opgeleverd voor verschillende belangrijke strafrechtelijke onderzoeken.

 

De verkregen informatie zal naar verwachting de komende tijd zijn weerslag hebben op de georganiseerde misdaad. De informatie uit Argus wordt ook gedeeld met een groot aantal buitenlandse opsporingsdiensten.

 

Unieke inkijk
Voor de Nederlandse opsporingsdiensten en het OM was het belangrijkste doel van het internationale onderzoek om de aanbieder van Sky ECC aan te pakken. Daarmee is eveneens een unieke inkijk verkregen in de wereld van de georganiseerde misdaad. De 'live-fase' levensbedreigende situaties voorkomen en doorbraken in strafrechtelijke onderzoeken opgeleverd. Bovendien zijn op nationaal en internationaal niveau door dit onderzoeken een aantal grote criminelen geïdentificeerd, gelokaliseerd en aangehouden.

Fietsendief in Zwolle gooit bij aanhouding vuurwapen van zich af

Gemaakt: Woensdag, 10 maart 2021 16:50

ZWOLLE - Dinsdagavond 9 maart kreeg de politie van Zwolle de melding dat er een persoon vermoedelijk op een gestolen fiets zich zou voort bewegen. Hierop zijn agenten op zoek gegaan en troffen een persoon op de fiets die wij vermoedelijk zochten. Na onderzoek bleek het inderdaad te gaan om een gestolen fiets.


Toen de agenten de verdachte vertelden dat hij werd aangehouden voor heling zagen zij de verdachte iets weg gooien. Zij zagen tot hun verbazing een vuurwapen op de grond vallen. Hierop riepen de agenten naar de verdachte dat hij zijn handen tegen de muur moest plaatsen waarna de handboeien werden omgedaan. Tijdens het fouilleerden werd bij de verdachte grote hoeveelheden van verschillende soorten hard drugs aangetroffen. Op het bureau werd in de sok van de verdachte nog eens een geld bedrag van dik 3800 euro gevonden.

 

Na onderzoek aan het weg gegooide vuurwapen bleek het te gaan om een echt vuurwapen waar tevens een volle patroonhouder met scherpe munitie in zat. De verdachte zit vast op verdenking van 3 strafbare feiten en zal een verklaring af mogen leggen.


Later die avond zijn bij een doorzoeking in een woning tevens nog 48 scherpe patronen en een hoeveelheid verdovende middelen aangetroffen en in beslag genomen. Hier is nog een tweede verdachte bij aangehouden.

Auto botst frontaal tegen boom op de Rheezerweg in Hardenberg

Gemaakt: Donderdag, 11 maart 2021 16:03

HARDENBERG - Een vrouw is donderdagmorgen gewond geraakt bij een ongeval op de Rheezerweg ter hoogte van de afslag Het Hazenbosch in Hardenberg. De vrouw verloor door nog onbekende oorzaak de macht over stuur en botste met haar auto tegen een boom.

 

Het slachtoffer is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De andere inzittenden een man en kind zijn voor controle ook mee naar het ziekenhuis. Het voertuig is zwaar beschadigd geraakt en is door een berger weggesleept.

Vrachtwagen botst achterop personenauto in De Krim

Gemaakt: Donderdag, 11 maart 2021 17:22

DE KRIM - Donderdagmiddag 11 maart is een vrachtwagen achter op een personenauto gebotst op de Hoofdweg in De Krim. Hoe het heeft kunnen gebeuren is niet bekend.

 

De bestuurster van de auto is met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd. De auto raakte zwaar beschadigd.

Politie controleert rond Zwolle op internationaal rondtrekkende criminele bendes

Gemaakt: Vrijdag, 12 maart 2021 18:03

ZWOLLE - Op woensdag 11 maart 2021 heeft er een actie plaatsgevonden in de strijd tegen mobiel banditisme in Zwolle. Tussen 14:00 en 21:00 uur werd er door 12 agenten gesurveilleerd en gecontroleerd.

 

Met mobiel banditisme bedoelen we internationaal rondtrekkende criminele bendes. Criminelen in deze bendes plegen allerlei misdrijven en verdienen daar hun geld mee. Denk aan misdrijven zoals winkeldiefstal, woninginbraak, oplichting en zakkenrollerij.

 

Korte tijd in Nederland
Criminelen in deze bendes verblijven vaak maar een korte tijd in Nederland. Hun tijdelijke verblijfplaatsen zijn meestal recreatieparken, campings, hotels en tijdelijk gehuurde woningen. Na een kort verblijf trekken de mobiele bandieten door naar een volgend land of gaan ze terug naar het thuisland.

 

25 controles
In totaal vonden er tijdens deze actie 25 controles plaats in en rond Zwolle. Een 37-jarige man uit Bakel werd tijdens een van de controles aangehouden voor heling. In het voertuig van de verdachte werd een gestolen fiets aangetroffen. Ook een voertuig die vermoedelijk betrokken is bij woninginbraken werd uitvoerig gecontroleerd.

 

Naast deze zaken werden twee personen betrapt op het rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd. Ook werden elf bekeuringen uitgeschreven voor verkeersovertredingen en reed één bestuurder zonder rijbewijs. Tenslotte werd er tijdens de controle ondersteund bij een ongeval en het weghalen van een stalen plaat van de snelweg.

 

Zichtbaarheid en resultaten
'We kijken tevreden terug op de actie. Los van het resultaat is het goed om te laten zien dat we er staan en de strijd aangaan met mobiele bandieten. Het is fijn om daarbij ook gebruik te kunnen maken van de expertise van collega's van de Landelijke Eenheid', besluiten de betrokken wijkagenten Johan Wakker en Joost Wareman van de politie in Zwolle.

Brandweer redt ree uit het kanaal bij Bergentheim

Gemaakt: Zaterdag, 13 maart 2021 15:43

BERGENTHEIM - De hulpdiensten zijn zaterdag opgeroepen voor een melding van een dier te water aan de Kanaalweg Oost nabij Bergentheim. Er bleek een reebok in het kanaal de Haandrik te zijn gesprongen en er op eigen kracht niet meer uit kon.

 

Met behulp van een slang en touwen kon de ree gevangen worden ter hoogte van de brug De Gouden Ploeg. Het dier bleek vermoeid en werd weer opgewarmd door de brandweer. De reebok werd weer vrij gelaten in het buitengebied van Bergentheim en ging de vrijheid weer tegemoet. Het verkeer ondervond enige hinder door de actie.

Uit voorzorg tijdelijk geen vaccinaties met AstraZeneca

Gemaakt: Zondag, 14 maart 2021 23:15

NEDERLAND - Op basis van nieuwe informatie komt de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG tot het advies om, uit voorzorg en in afwachting van nader onderzoek, het toedienen van het AstraZeneca-coronavaccin te pauzeren. Minister Hugo de Jonge (VWS) neemt het advies over. Vanuit het voorzorgsprincipe is besloten om de komende twee weken (tot en met zondag 28 maart) niet te prikken met AstraZeneca, zo meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

 

GGD'en, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en branchevereniging Nederlandse GGZ zijn inmiddels door het RIVM geïnformeerd over het besluit. Afspraken voor vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin worden afgezegd. Mensen krijgen daarover bericht. De voorzorgsmaatregel heeft geen gevolgen voor geplande vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna.

 

Nieuwe meldingen
Directe aanleiding voor het advies van medicijnautoriteit CBG is nieuwe informatie die dit weekend beschikbaar is gekomen. Het gaat om andere klachten dan het beperkte aantal meldingen van trombose na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde. Het CBG geeft aan dat in totaal zes nieuwe meldingen van mogelijke bijwerkingen zijn binnengekomen uit Denemarken en Noorwegen. Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. In Nederland zijn momenteel geen soortgelijke gevallen bekend.

 

Nader onderzoek
Het CBG benadrukt dat er vooralsnog geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen het vaccin en de meldingen uit Noorwegen en Denemarken. Het Europese geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het EMA doet op dit moment nader onderzoek.

 

Minister de Jonge: "Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie. Over de vaccins mag geen enkele twijfel bestaan. Ik vind het van groot belang dat de meldingen goed worden onderzocht. We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen, en daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken. Ik vaar hierbij volledig op onze experts."

 

Advies CBG
Het CBG adviseert mensen om direct contact op te nemen met een arts als de persoon na een prik met het AstraZeneca-coronavaccin na drie dagen weer ziekteverschijnselen krijgt met daarbij onverwachte en/of onbekende klachten, en/of grotere of kleinere blauwe vlekjes (puntbloedingen) in de huid.

Man (22) uit Hardenberg aangehouden in een lokaal drugsonderzoek

Gemaakt: Maandag, 15 maart 2021 16:48

HARDENBERG - De politie heeft een 22-jarige man uit Hardenberg aangehouden in een lokaal drugsonderzoek. De man wordt ervan verdacht geruime tijd (hard)drugs te hebben gedeald in de omgeving van Hardenberg. Er zijn naast de verdachte tientallen afnemers in beeld.


Naast het dealen van (hard)drugs is er misbruik gemaakt van bankrekeningen. Zogenoemde geldezels zouden hun rekening ter beschikking hebben gesteld voor betalingen. Aanvullend onderzoek naar dit misbruik loopt nog en heeft hoge prioriteit.

 

Geldezel
Een money mule (geldezel) is iemand die zijn of haar bankrekening laat misbruiken. De geldezel sluist hierbij al dan niet bewust fraudeleus verkregen geld door naar criminelen. Op deze manier blijft de crimineel buiten het zicht van de politie. Steeds vaker worden jongeren verleid om hun bankpas en pincode af te geven, onder het mom van gemakkelijk, snel geld verdienen. Met alle gevolgen van dien.

 

Sancties
De 22-jarige verdachte in deze zaak kon op 16 februari van dit jaar worden aangehouden en zit inmiddels in voorlopige hechtenis. Het politieonderzoek is nog in volle gang en meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten. Naast politie en Openbaar Ministerie zal de gemeente Hardenberg kijken of er mogelijk bestuursrechtelijke maatregelen kunnen worden genomen.

Stemmers hoeven geen rekening te houden met de avondklok

Gemaakt: Maandag, 15 maart 2021 16:58

NEDERLAND - Ook tijdens de Tweede Kamerverkiezing geldt de avondklok, maar als u voor het stemmen (tellen) na 21:00 uur nog op pad bent, mag dat. Het is belangrijk voor onze democratie dat de Tweede Kamerverkiezing doorgaat en dat kiezers vrij en zonder belemmeringen hun stem kunnen uitbrengen.

 

Hieronder staan de avondklokregels voor mensen die gaan stemmen, die bij het stemmen tellen aanwezig zijn, die in een stembureau werken of die vanwege een andere, werkgerelateerde reden op pad moeten zijn voor de Tweede Kamerverkiezing 2021.

 

 • Kiezers die gaan stemmen kunnen dit gewoon doen tot 21:00 uur, of tot zoveel later als nodig is omdat zij nog in de rij (moesten) staan. Na het stemmen kunnen ze ongehinderd naar huis: ze hebben geen aparte verklaring nodig en kunnen dit mondeling aangeven bij de handhavers.
 • Kiezers die willen kijken bij het tellen van de stemmen (observanten), kunnen dit na 21:00 uur doen. Ze hebben daarvoor geen aparte verklaring nodig en kunnen dit mondeling aangeven bij de handhavers. De observanten moeten zich wel houden aan de regels die in de stembureaus en tellocaties gelden.
 • Stembureauleden, tellers en vrijwilligers die betrokken zijn bij de organisatie van de Tweede Kamerverkiezing, hoeven ook geen rekening te houden met de avondklok. Zij hebben daarvoor een bewijs nodig van hun werkzaamheden op het stembureau. Hiervoor hebben ze een verklaring van de gemeente gekregen.
 • Ambtenaren die in dienst zijn van een gemeente, of andere personen die vanwege hun werk betrokken zijn bij de verkiezing, kunnen tijdens de avondklok hun werk doen met een werkgeversverklaring en een eigen verklaring.

Wat moet je doen wanneer een lithium-ion batterij gaat branden?

Gemaakt: Donderdag, 18 maart 2021 15:41

NEDERLAND - Apparaten die gebruik maken van een oplaadbare lithium-ion batterijen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Deze batterijen zitten bijvoorbeeld in smartphones, laptops, tablets, koptelefoons, oplaadbare tandenborstels, elektrische fietsen, en elektrische steps. Maar wist je dat lithium-ion batterijen kans hebben om te oververhitten en zelfs kunnen exploderen? De brandweer komt steeds vaker bij branden die zijn ontstaan door een oververhitte of geëxplodeerde lithium batterij. In dit artikel kun je lezen hoe je deze batterijen veilig oplaadt.

 

Lithium-ion batterijen verschillen van gewone batterijen door hun chemische samenstelling. Ze hebben een grotere energieopslag, zijn ze lichter, en zijn ze ook oplaadbaar. De kans op oververhitting bij dit soort batterijen is groter dan bij andere batterijen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het opladen met niet originele opladers of doordat het apparaat zijn warmte niet kwijt kan. Ook het blijven opladen wanneer de batterij al vol is, is gevaarlijk. Wanneer je het apparaat laat vallen, moet je rekening houden met mogelijke beschadigingen aan de batterij. Ook deze beschadigingen kunnen oververhitting veroorzaken.

 

Hoe ga je veilig om met apparaten die gebruik maken van lithium-ion batterijen?

 • Koop alléén goedgekeurde apparatuur en gebruik alléén originele opladers.
 • Laad de apparatuur bij voorkeur overdag op, maar niet in het volle zonlicht.
 • Leg het apparaat tijdens het laden op een plek die niet makkelijk brandt.
 • Laad het apparaat op in een ruimte waar een rookmelder hangt.
 • Haal de stekker uit het stopcontact wanneer het apparaat vol is.

 

Wat moet je doen wanneer een lithium-ion batterij gaat branden?

 • De rook die hierbij vrijkomt is zeer giftig. Denk eerst aan je eigen veiligheid en zorg dat je geen rook inademt.
 • Koppel het apparaat los indien het apparaat aan de lader ligt.
 • Verplaats het apparaat naar buiten wanneer dit veilig kan.
 • Kleinere batterijen kun je blussen door ze onder te dompelen in een emmer water. Laat ze hier minimaal 24 uur in staan, het koelingsproces duurt namelijk erg lang.
 • Bel 112 wanneer er brand ontstaat of bij heftige rookontwikkeling.

Persoon overleden bij tragisch ongeval met tractor in Schuinesloot

Gemaakt: Vrijdag, 19 maart 2021 15:25

SCHUINESLOOT - Bij een eenzijdig ongeluk in Schuinesloot is vrijdagochtend een persoon overleden. Het slachtoffer kwam onder een tractor terecht. Het tragische ongeval gebeurde in een bosje langs de Elimmerweg.

 

De tractor viel door nog onbekende oorzaak om en het slachtoffer kwam eronder. Volgens omstanders heeft een andere tractorbestuurder de hulpdiensten gealarmeerd.

 

Er werd een traumahelikopter gealarmeerd, maar die werd later weer geannuleerd. Politie, brandweer en ambulance kwamen wel naar de plek toe, maar hulp mocht niet meer baten. De politie is een onderzoek gestart naar de oorzaak.

Gewonde bij aanrijding tussen twee auto's in Hardenberg

Gemaakt: Vrijdag, 19 maart 2021 17:13

HARDENBERG - Op de JC Kellerlaan in Hardenberg zijn vrijdagmiddag twee auto's op elkaar gebotst. Het ongeval gebeurde ter hoogte van de Energieweg.

 

De bestuurster van één van de wagens is naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de andere auto die bij het ongeval was betrokken reed na de aanrijding nog een lantaarnpaal omver.

Grote storing Whatsapp, Instagram, Messenger en Facebook

Gemaakt: Vrijdag, 19 maart 2021 18:51

Instagram, Whastapp en Facebook kampen sinds vrijdagmiddag 19 maart met een storing. Op de website van Instagram verschijnt een 5xx Server Error. De storing lijkt zich wereldwijd voor te doen.

 

Op sites als bijvoorbeeld downdetector.com schiet het aantal foutmeldingen omhoog. De eerste meldingen kwamen rond 18:00 uur binnen en begonnen na een uur weer af te nemen. Het lijkt er op dat de storing is verholpen. Whatsapp, Instagram en Messenger zijn allemaal onderdeel van Facebook.

Explosies tijdens grote brand in schuur bij palmexpert in Giethmen

Gemaakt: Zondag, 21 maart 2021 19:33

GIETHMEN - Op zondagavond 21 maart is aan de Koedijk in Giethmen, tussen Ommen en Lemelerveld, een grote schuurbrand ontstaan. In de omgeving zijn explosies te horen en er is sprake van veel rookontwikkeling.

 

Het gaat om een schuur bij Palmexpert bomen- en plantencentrum. De Koedijk is volledig afgezet. De brandweer is met groot materieel uitgerukt. 

 

Geen treinverkeer tussen Dalfsen en Ommen

Om over water te kunnen beschikken zal de brandweer uit de Regge water halen. Hiervoor moet de brandweer met slangen het spoor oversteken. Hierdoor is er geen treinverkeer mogelijk tussen Dalfsen en Ommen.

Fietser klapt achterop stilstaande lesauto in Vroomshoop

Gemaakt: Dinsdag, 23 maart 2021 14:51

VROOMSHOOP - Op De Sluis in Vroomshoop is dinsdag 23 maart een fietser achterop een stilstaande lesauto geknald. De fietser is hierbij gewond geraakt en met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

 

De elektrische fiets is door de klap doormidden gebroken. Ook is de lesauto aan de achterzijde beschadigd en ligt de achterruit er uit. De leerling die op het moment les had is erg geschrokken door de aanrijding. Het verkeer ondervond enige hinder van het ongeval.

Duitse traumahelikopter landt voor medisch incident in Daarlerveen

Gemaakt: Dinsdag, 23 maart 2021 15:07

DAARLERVEEN - Een traumahelikopter is dinsdag 23 maart geland voor een medisch incident in Daarlerveen. De traumahelikopter trok veel bekijks van publiek langs de Brugstraat.

 

De traumahelikopter is afkomstig uit Rheine (D) en is met de patiënt naar het MST in Enschede gevlogen. Naast de helikopter, waren ook meerdere ambulances en politieauto's ter plaatse.

Grote stijging ziekteverzuim onder werknemers in zorg en welzijn

Gemaakt: Dinsdag, 23 maart 2021 15:39

NEDERLAND - Het ziekteverzuim onder werknemers in zorg en welzijn kwam in het vierde kwartaal van 2020 uit op 6,9 procent, het hoogste verzuimcijfer in een vierde kwartaal sinds 2002. In de branche verpleging, verzorging en thuiszorg was het verzuim met 8,5 procent het hoogst. Behalve in de jeugdzorg was het verzuimpercentage in alle branches van de sector zorg en welzijn hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS voor het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn. In hoeverre de coronapandemie het ziekteverzuim heeft beïnvloed is niet onderzocht.


In het vierde kwartaal van 2020 was het ziekteverzuim onder werknemers in de branche verpleging, verzorging en thuiszorg 8,5 procent. Het betekent dat van elke duizend te werken dagen 85 dagen zijn verzuimd wegens ziekte. Dat is 1,5 procentpunt meer dan het vierde kwartaal van 2019 en het hoogste ziekteverzuim in het vierde kwartaal sinds 2010, het begin van de meting per branche. Ook in de gehandicaptenzorg was het verzuim met 7,5 procent hoger dan gemiddeld in de sector zorg en welzijn. In de universitair medische centra en in de overige zorg en welzijn was het verzuim het laagst (beiden 5,3 procent).

 

Al vanaf het begin van de meting van het ziekteverzuim per branche, in 2010, ligt het ziekteverzuim in de branche verpleging, verzorging en thuiszorg hoger dan gemiddeld in de hele sector. Het verzuim in het vierde kwartaal is in deze branche sinds 2013 steeds hoger geworden. Tussen 2013 en 2020 groeide het verzuimpercentage van 5,6 naar 8,5 procent (+2,9 procentpunt). Tussen het vierde kwartaal van 2019 en 2020 groeide het verzuim sterker (+1,5 procentpunt) dan de totale toename tussen 2013 en 2019 (+1,4 procentpunt).

 

Voor alle bedrijfstakken in de economie was het ziekteverzuim in het vierde kwartaal gemiddeld 4,9 procent. Het verzuim in zorg en welzijn was het hoogst van alle bedrijfstakken. Het verzuim in zorg en welzijn was vergeleken met het vierde kwartaal van 2019 ook sterker gestegen dan het gemiddelde van alle bedrijfstakken.

 

Ook relatief sterke stijging verzuim in de kinderopvang en huisartsenzorg en gezondheidscentra
Tussen het vierde kwartaal van 2019 en het vierde kwartaal van 2020 ging het ziekteverzuim in de sector zorg en welzijn van 5,9 naar 6,9 procent (+1,0 procentpunt). In een aantal branches lag die stijging nog hoger: naast de al genoemde branche verpleging, verzorging en thuiszorg (+1,5 procentpunt) was dat het geval in overige zorg en welzijn (+1,4), kinderopvang (+1,3) en de huisartsen en gezondheidscentra (+1,3).

 

In de ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg en in de gehandicaptenzorg steeg het verzuim tussen het vierde kwartaal van 2020 en 2019 met 0,9 procentpunt. Het verzuim steeg minder sterk in de universitair medische centra, de geestelijke gezondheidszorg en sociaal werk (tussen 0,1 en 0,3 procentpunt) en alleen in de branche jeugdzorg was sprake van een lichte daling (-0,3 procentpunt).

Voorlopig geen versoepelingen, lockdown met drie weken verlengd

Gemaakt: Dinsdag, 23 maart 2021 19:18

NEDERLAND - De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

 

Verlenging maatregelen
Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 20 april. Op 13 april is een volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 20 april mogelijk is. Als de cijfers eerder een positief beeld laten zien, dan kan een maatregel ook eerder worden aangepast. Als de cijfers tegenvallen, kan een maatregel eerder worden aangescherpt.

 

Het reisadvies wordt verlengd tot en met 15 mei
Dit betekent: blijf in Nederland. Reis niet naar het buitenland tot en met 15 mei, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Dit geldt dus ook voor de meivakantie.

 

In april start het kabinet samen met de reis- en vervoerssector met proefreizen naar het buitenland. Die geven inzicht hoe we straks weer veilig en verantwoord op vakantie kunnen naar andere landen.

 

Kleine aanpassing van maatregel
Avondklok
Het blijft steeds langer licht. Daarom gaat vanaf woensdag 31 maart de avondklok een uur later in. Dit betekent dat vanaf dat moment iedereen tussen 22.00 uur 's avonds en 04.30 uur 's ochtends binnen blijft. Winkels die vooral levensmiddelen verkopen, mogen dan open zijn tot 21.45 uur. Dit geldt voor bijvoorbeeld supermarkten en afhaallocaties van eet- en drinkgelegenheden.

 

Testen
De verwachting is dat er vanaf midden april corona-zelftesten beschikbaar zijn. In het onderwijs kan daarmee risicogericht en preventief getest worden.

Het kabinet wil dat studenten in het hoger onderwijs zo snel mogelijk weer les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april. Dat kan dan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten en als de onderwijsinstellingen de studenten een zelftest kunnen aanbieden.

 

Toegangstesten
Op andere plaatsen zal het gebruik van toegangstesten meer mogelijk kunnen maken. Voordat een evenement of activiteit begint, moet dan een test gedaan zijn. Bij een negatieve uitslag krijgt iemand toegang. Deze kan getoond worden via een app. Op voorwaarde dat de corona-cijfers dit toelaten, worden de komende periode proeven gedaan bij bijvoorbeeld kleinschalige evenementen en activiteiten.

 

Horeca en detailhandel
Tijdens de vorige persconferentie op 8 maart werd gezegd dat terrassen mogelijk voor Pasen open konden en dat er dan ook meer ruimte kwam voor de detailhandel. Dat kon alleen onder de strenge voorwaarden dat het aantal bezette ic-bedden stabiel zou zijn en het reproductiegetal rond de 1 zou blijven. Helaas is dat niet het geval. Er liggen nu 623 mensen met corona op de ic. Het reproductiegetal staat op 1,11. Dit getal laat zien hoe snel het virus zich verspreidt. Bij een reproductiegetal van rond de 1 blijft het aantal besmettingen ongeveer gelijk. Meer weten over deze en andere cijfers? Kijk op het coronadashboard.

 

Vaccineren
Vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder coronamaatregelen. De verwachting is dat vanaf begin juni veel meer mogelijk is, omdat dan een grote groep mensen gevaccineerd is. Volgens de planning heeft in juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad.