Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 14:44:53 (intrekken Alarm Brw) Oms Brandmelding St. Imminkhoeve Voorhuis Schaapskooi... Prio Eenheid | Groepsoproep Brandweer Hellendoorn Twente
donderdag 06 augustus 2020

Archief

Talloze borden in het Laar bij Ommen beklad met graffiti

Gemaakt: Donderdag, 19 maart 2020 15:29

OMMEN - Afgelopen nacht zijn talloze verkeers- en informatie borden in het Laar beklad met graffiti. Onder andere een bankje moest het ook ontgelden en werd zowel op de leuning als het zitgedeelte besmeurd met leuzen.

 

Op de meeste plekken is de afkorting of het woord SAF gespoten. Dat is vermoedelijk de 'tag' van de graffitispuiter, een soort van handtekening. De politie is opzoek naar getuigen of mensen die meer informatie hebben.

Automobilist in Oud-Bergentheim raakt macht over het stuur kwijt en botst tegen boom

Gemaakt: Vrijdag, 20 maart 2020 22:23

HARDENBERG – Een bestuurder van een personenauto is vrijdagavond gewond geraakt bij een ongeval op de Hardenbergerweg in Oud-Bergentheim. De bestuurder raakte de macht over het stuur kwijt en botste tegen een boom.


De auto is total loss en moet door een bergingsbedrijf weggesleept worden. De bestuurder is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Wat de exacte oorzaak van het ongeluk is, wordt nog onderzocht.

Wielrenner loopt hoofdwond op bij aanrijding met auto op de Koloniedijk in Vinkenbuurt

Gemaakt: Zaterdag, 21 maart 2020 16:27

VINKENBUURT - Een wielrenner is vanmiddag gewond geraakt bij een ongeval op de Koloniedijk ten westen van de Vinkenbuurt. De wielrenner reed rond kwart over drie in de richting van de Balkerweg. Ter hoogte van de Meesterslaan werd hij aangetikt door een personenauto, en kwam ten val. Meerdere voorbijgangers stopten en verleenden eerste hulp aan het slachtoffer en probeerden hem uit de ijzige wind te houden.

 

De jonge man droeg wel een helm, maar liep desondanks in ieder geval een hoofdwond op. Hij is ter controle per ambulance naar het ziekenhuis in Zwolle vervoerd. De bestuurder van de auto bleef ongedeerd. De auto liep op het oog lichte schade op; de buitenkap van de spiegel. Ook de fiets lijkt geen tot weinig schade te hebben, en is veilig gestald bij een nabijgelegen boerderij. De automobilist kon zijn weg vervolgen.

Omstanders helpen slachtoffer uit gecrashte auto in Dalfsen

Gemaakt: Zaterdag, 21 maart 2020 22:52

DALFSEN - Op zaterdagavond 21 maart heeft er even na 22:00 uur een éénzijdig ongeval plaatsgevonden op de Poppenallee (N757) net buiten Dalfsen.

 

Door nog onbekende oorzaak belandde een personenauto op z'n kant in de sloot naast de weg. Omstanders hebben het Poolse slachtoffer geholpen om uit zijn auto te komen. Ook een toevallig passerende ambulanceverpleegkundige heeft eerste hulp verleend. Het opgeroepen ambulancepersoneel heeft even later de zorg overgenomen. Er is nog gezocht naar een mogelijk tweede inzittende van de auto. Echter werd er niemand meer aangetroffen. De brandweer heeft de auto veilig gesteld.

 

Hoe het ongeval kon gebeuren is niet bekend. De auto raakte zwaar beschadigd en is door een berger afgesleept.

Help je huisarts én de andere helden in de zorg

Gemaakt: Zondag, 22 maart 2020 00:46

NEDERLAND - Het vraag- en aanbodplatform mondkapjesnodig.nl is gelanceerd. De website wil particulieren en bedrijven koppelen aan de zorgverleners. Sinds de uitbraak van het coronavirus is er sprake van een toename in vraag naar mondkapjes. De initiatiefnemers willen een tekort aan mondkapjes voor de zorgverleners voorkomen.

 

Zorgverleners zetten as we speak alles op alles om patiënten zo goed mogelijk te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Een komend tekort aan mondkapjes dreigt het voor hen extra moeilijk te maken om hun werk veilig te kunnen doen. Een tekort dat niet alleen ontstaat in ziekenhuizen, maar steeds vaker ook bij huisartsen, kleine zorginstellingen en verloskundigen.

 

Om te voorkomen dat het gebrek aan mondkapjes toeneemt en kleinere lokale hulpverleners buiten de boot vallen wil de website in kaart brengen welke hulpverleners precies mondkapjes nodig hebben en waar deze juist beschikbaar zijn. Dat kan bij andere zorginstellingen, hulpverleners of bij particulieren zijn. Onze focus ligt daarbij op de kleinere organisaties en lokale hulpverleners in de zorg. De website sturen vraag en aanbod door naar het Rode Kruis zodat er vanuit daar een gecoördineerde verdeling wordt gemaakt om er zo voor te zorgen dat deze mondkapjes terechtkomen bij degenen die het op dat moment het meeste nodig hebben.

 

Hoe het werkt

Via het formulier op www.mondkapjesnodig.nl kunnen zorgverleners aangeven hoeveel en welke soort mondkapjes er nodig zijn, daarnaast hebben particulieren en ondernemingen de mogelijkheid aan te geven hoeveel zij er nog beschikbaar hebben. Vervolgens worden vraag en aanbod door het platform met elkaar gematcht. De verspreiding van de mondkapjes wordt, volgens mondkapkesnodig.nl, zoveel mogelijk afgestemd met ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorgketen) en organisaties die daarin samenwerken om ervoor te zorgen dat de mondkapjes terecht komen bij degenen die deze op dat moment het meeste nodig hebben. Om daar aan toe te voegen: Mondkapjes worden alleen geleverd aan zorgaanbieders die officieel in Nederland geregistreerd staan.'

Afstand houden! Mag ik nog een biertje drinken bij een vriend thuis?

Gemaakt: Zondag, 22 maart 2020 01:38

NEDERLAND - Nederland heeft iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. Je kunt naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd in groepen waar mogelijk 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar.  Wat betekent dit zoal in praktijk?

 

Op bezoek

 • Een kopje koffie bij je vriend of vriendin? Dat kan. Maar ga zo min mogelijk op bezoek bij ouderen en mensen met verminderde weerstand. Zij vormen een risicogroep. Zoek liever op andere manieren contact, zoals telefonisch,  via videobellen of schrijf eens een brief.
 • Ben je 70-plusser of heb je een verminderde weerstand? Beperk je fysieke sociale contacten dan zoveel mogelijk, wellicht zijn moderne communicatievormen zoals videobellen te proberen.
 • Je verjaardag of een ander feestje vieren? In praktijk zal het niet lukken om binnen een groep voldoende afstand tot elkaar te bewaren, dus het advies is om het vieren van feestjes voorlopig uit te stellen.

 

Dagelijks leven

 • Hardlopen of fietsen met je vrienden? Dat kan als je zoveel mogelijk 1,5 meter afstand bewaart.
 • Boodschappen doen? Dat kan, de supermarkten zijn open, maar vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand tot andere mensen.
 • Eten bestellen? Ook dat is mogelijk. De bezorgdienst zal het eten contactloos aan huis bezorgen.
 • Eten afhalen in een afhaalrestaurant of snackbar? Dat kan, als je drukte uit de weg gaat en zorgt dat je niet met andere mensen dicht op elkaar staat. Ook coffeeshops zijn open voor afhaalbestellingen.
 • Naar de kapper of de nagelsalon? Dat kan, houd wel waar mogelijk 1,5 meter afstand met andere klanten.

 

Kinderen

 • De regel ‘houd afstand’ is binnen een gezin natuurlijk niet te doen, zeker met kleine kinderen. Zorg er wel voor dat je in groepen van buíten je gezin waar mogelijk 1,5 meter afstand houdt.
 • Spelen in de speeltuin, op het plein, strand of bos? Kinderen kunnen natuurlijk buiten spelen, maar vermijd grote groepen.

 

Begrafenissen

Voor begrafenissen geldt: houd het aantal aanwezigen beperkt (niet meer dan 30 personen). En hoe moeilijk dat ook is: bedenk een andere manier dan handen schudden of omhelzen om je medeleven te betuigen.

 

Vergeet niet: heb je (milde) verkoudheidsklachten: niezen, keelpijn, loopneus, lichte hoest of een verhoging tot 38 graden? Blijf thuis. Zo bescherm je jezelf en anderen tegen infectie met het coronavirus.

 

Bron: Rijksoverheid.nl

Politie bewaking bij medicijnfabrikant in Zeewolde die ‘voorlopig medicijn’ tegen corona maakt

Gemaakt: Zondag, 22 maart 2020 15:02

ZEEWOLDE - Ace Pharmaceuticals aan de Schepenveld in Zeewolde wordt bewaakt door de politie. In de fabriek wordt medicatie gemaakt dat de verschijnselen van de coronavirus zou onderdrukken, te weten het medicijn Chloroquine. Dit medicijn dat al jaren lang werd gemaakt tegen onder andere malaria en bij sommige auto immuunziekten, waaronder reumatische artritis en lupus erythematodes. Het medicijn is nu opgenomen in het voorlopig behandelplan van RIVM tegen het virus.

 

De politie laat weten dat het pand wordt bewaakt vanwege een verdachte situatie die zich heeft voorgedaan. Rondom het pand staat politie en agenten in burger.

Lichtshows als blijk van waardering voor de helden van onze samenleving

Gemaakt: Zondag, 22 maart 2020 22:23

NEDERLAND - Wie zondagavond tussen 20.00 en 20.30 uur uit het raam keek, zag wellicht een gekleurde lichtbundel. Rick Leussink uit Ruurlo heeft een eigen lichtbedrijf en kwam op het idee de hemel te verkleuren met lichtbundels. Tientallen entertainmentbedrijven uit heel Nederland pakten zijn initiatief op. De branche wilde op haar eigen manier Nederland een hart onder de riem steken. In Gelderland waren onder meer lichtshows in Apeldoorn, Arnhem, Bemmel, Ruurlo en Ommen.

 

De evenementenbranche heeft het zwaar te verduren tijdens de coronacrisis. Veel evenementen zijn tot in ieder geval 6 april opgeschort, en de kans is groot dat die maatregelen nog verlengd worden. De afgelopen weken zijn er in het land tal van solidariteitsacties ontstaan, en ook de evenementenbranche wil zijn steentje bijdragen. De firma Delighted uit Ruurlo besloot een actie op te zetten. De ondernemer stelde zijn branche genoten voor om vanavond tussen 20:00 en 20:30 de materialen, die normaal gebruikt worden bij festivals en evenementen, uit de opslag te halen en daarmee de sterrenhemel te verlichten. "Als blijk van waardering en steun voor alle helden die keihard aan het werk zijn, en die door deze crisis een steuntje in de rug verdienen."

 

Ommen
LSP Stage Equipment uit Ommen besloot steun te betuigen en mee te doen aan de actie. "Ook wij van LSP Stage Equipment steunen dit mooie initiatief en sluiten ons vandaag aan bij deze solidariteitsactie die is opgezet door een collega-bedrijf. Die heeft een oproep geplaatst op Facebook, en daar hebben wij gehoor aan gegeven. En met ons vele collega-bedrijven in het land", verteld eigenaar Richard Lemmens. "Het doel hiervan is om onze steun te betuigen aan de helden in onze samenleving die hard voor ons aan het werk zijn tegen, maar ook ondanks het coronavirus. Wij zetten met liefde onze materialen en mensen daarvoor in! Nu niet eens een keer voor een festival of evenement, maar als blijk van waardering en steun voor alle helden die zich inzetten in de bestrijding van het COVID19 virus."

 

Lemmens verteld dat ook voor hem alles nu is stilgevallen. "De afgelopen weken zijn er harde klappen gevallen in onze evenementenindustrie door de uitbraak van COVID-19. De evenementen sector staat volledig stil, velen van ons hebben hun volle agenda leeg zien lopen voor onbepaalde tijd. Maar dit is onze manier om toch te laten zien dat we er voor hen zijn. Wij kunnen dat heldere lichtje in die donkere hemel zijn", aldus Lemmens. "Ook al zijn dit economisch zeer zware tijden, de gezondheid van ons allemaal blijft voorop staan!", besluit hij. LSP Stage Equipment zette op de Markt in haar vestigingsplaats meerdere lampen neer om de hemel op te lichten. Ondanks de oproep van LSP om juist vanaf thuis te kijken naar de lichtbundels kwamen er toch een aantal mensen vanaf een afstandje toekijken bij de Markt.

 

Emmeloord

In Emmeloord werd de lucht verlicht vanaf het balkon van restaurant Le Mirage in het centrum. De mensen van Audiodokter en B&V Beeld Geluid Licht verlichtten de lucht vanaf industrieterrein de Nagelerweg. Tevens had men een rookmachine aangezet om het effect extra spectaculair te maken.

 

Een Emmeloorder draaide vanuit zijn geluidsinstallatie in de auto 'You'll Never Walk Alone' en '17 miljoen mensen' om op zijn manier respect te uiten.

Albert Heijn stelt boodschappenuurtje in voor ouderen

Gemaakt: Maandag, 23 maart 2020 14:55

NEDERLAND - Vanaf maandag 23 maart geeft Albert Heijn speciaal toegang aan ouderen (70+). Op werkdagen van maandag tot en met vrijdag kunnen zij tussen 7:00 en 8:00 uur 's ochtends terecht in alle winkels* van Albert Heijn in Nederland voordat deze opengaan voor andere klanten.

 

Albert Heijn rekent op het begrip en medewerking van haar andere klanten voor dit besluit en vraagt hen nadrukkelijk om op andere tijden boodschappen te doen.

Triagetent voor de hoofdingang van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg

Gemaakt: Maandag, 23 maart 2020 15:52

HARDENBERG - Het Saxenburgh Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg plaatst vandaag een triagetent voor de hoofdingang van het ziekenhuis voor onderzoek van patiënten en voor extra bescherming.

 

Screening bij binnenkomst zal gebeuren door middel van een vragenlijst en temperatuurmeting. Bij verdenking op besmetting van het coronavirus wordt de patiënt adequaat begeleid. Vrijwilligers wijzen maandag de weg.

Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen

Gemaakt: Maandag, 23 maart 2020 19:54

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) maandag 23 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst.

 

De aangescherpte en nieuwe maatregelen zijn:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
 • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 1 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
 • Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
 • Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
 • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
 • De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

 

Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. Kijk op de pagina met meer informatie over de aanpak van het coronavirus voor meer informatie.

 

De maatregelen passen in de Nederlandse aanpak van het coronavirus, dat erop gericht is om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn. De aanpak en de maatregelen zijn gebaseerd op adviezen van de experts, die samenkomen in het Outbreak Management Team onder voorzitterschap van Jaap van Dissel, de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Geen centrale eindexamens dit jaar door coronavirus

Gemaakt: Dinsdag, 24 maart 2020 15:16

NEDERLAND - De centrale examens gaan dit schooljaar niet door. Dat heeft minister Slob (onderwijs) besloten samen met de onderwijsorganisaties. Scholen krijgen door dit besluit meer tijd om de schoolexamens af te ronden. De resultaten van de schoolexamens vormen de basis voor het behalen van het diploma dit schooljaar.


Minister Slob: "We vragen momenteel veel aan leraren en leerlingen willen een goede voorbereiding op hun examens. Met deze ingrijpende beslissing is er duidelijkheid. Ik wil alle leerlingen de kans geven om een volwaardig diploma te behalen en daarmee zonder vertraging door te stromen naar het vervolgonderwijs in deze tijden van crisis."


Schoolexamens
Het centraal examen komt dit schooljaar te vervallen. Leerlingen kunnen op basis van de resultaten van hun schoolexamens het diploma behalen. Scholen krijgen langer de tijd om het schoolexamen goed en veilig te organiseren en af te sluiten. Scholen wordt opgeroepen in lijn met de nieuwe maatregelen de schoolexamens zo veel mogelijk op afstand te doen. Waar nodig hebben scholen de ruimte om hun Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) aan te passen om dit te realiseren. In overleg met het vervolgonderwijs wordt gekeken hoe de studenten die dit jaar instromen, binnen de huidige omstandigheden, zo goed mogelijk kunnen worden voorbereid op hun vervolgopleiding.


Er volgt zo spoedig mogelijk informatie over de nieuwe zak-slaagreling en de herkansingen.

Voorkom verspreiding van nepnieuws: denk voor je deelt

Gemaakt: Woensdag, 25 maart 2020 15:39

NEDERLAND - Speciale tandpasta, drank om besmetting in te dammen en je adem inhouden om te testen of je het hebt: over corona is veel nepnieuws in omloop. Dat is niet alleen misleidend, maar in sommige gevallen ook levensgevaarlijk. Nepnieuws verspreidt zich via social media en berichtenapps sneller dan het virus zelf. De politie vraagt mensen zich te wapenen tegen nepnieuws en niet klakkeloos ieder bericht te delen.


Controleer de afzender
Om te voorkomen dat nepnieuws zich verspreidt is een kritische houding nodig ten aanzien van de berichten die voorbijkomen op social media, berichtenapps en op online media. Achterhaal de afzender en het doel van de berichtgeving. We vragen mensen ook om kritisch te zijn ten aanzien van de betrouwbaarheid van de bron. Afzenders zoals het RIVM, de Nederlandse overheid, de politie en Nederlandse nieuwsmedia zijn betrouwbaar.

 

Verifieer bij de bron
Soms doet nepnieuws zich voor als nieuws van een betrouwbare partij. Sommige berichten lijken zelf bedrieglijk echt. Het is daarom aan te bevelen om te kijken of een bericht ook op de officiele kanalen van media of instanties te vinden is. Als een bericht niet op die kanalen te vinden is, dan is de kans op nepnieuws reëel.

 

Wat zeggen media
Groot en baanbrekend nieuws zal zich niet beperken tot een enkele website. Andere nieuwsbronnen zullen dat nieuws ook overnemen. Journalisten in Nederland controleren en verifiëren berichten in de regel goed op juistheid voor ze over gaan tot publicatie. Als een bericht niet op diverse websites van journalistieke media staat, dan is twijfel over de juistheid van nieuws op zijn plaats.

 

Gebruik je gezonde verstand
Wondermiddeltjes, schreeuwerige nieuwskoppen, paniekerige berichten. Het zijn vaak signalen die erop wijzen dat iets niet waar is. Volg bovenstaande tips, wees kritisch en gebruik altijd je gezonde verstand.

 

Denk voor je deelt.

Hagelnieuwe politieauto crasht tijdens achtervolging in Kloosterhaar

Gemaakt: Woensdag, 25 maart 2020 17:36

KLOOSTERHAAR - Tijdens een achtervolging in Kloosterhaar is vanmiddag een gloednieuwe politieauto betrokken geraakt bij een ongeluk. De politiewagen botste op een ander voertuig, dat niet betrokken was bij de achtervolging. De automobilist waar de agenten achteraan zaten, kon zodoende ontkomen.


De politie wilde een voertuig controleren, toen de bestuurder daarvan op de vlucht sloeg. Tijdens de daaropvolgende achtervolging vond het ongeluk plaats op de kruising van de Groenedijk en de Dorpsstraat. De politieagenten botsten op een andere auto en schoten daarna met hun voertuig door de heg en de tuin van de kerk.


Beide agenten zijn ter plaatse gecontroleerden en hoefden niet mee naar het ziekenhuis. De bestuurder van de andere auto wordt nog in de ambulance gecontroleerd. Beide voertuigen raakten zwaar beschadigd.


De verkeersongevallenanalyse (VOA) is ter plaatse voor onderzoek.

Nieuwe coronavirus aangetroffen in rioolwater, vermijd direct contact met afvalwater

Gemaakt: Woensdag, 25 maart 2020 20:14

NEDERLAND - Het nieuwe coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2) is in Nederlands rioolwater aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Sommige patiënten met COVID-19 hebben het nieuwe coronavirus in de ontlasting. Die ontlasting komt via de toiletten in het riool terecht. Het onderzoek toont aan dat monitoring van het rioolwater een goede methode is voor het vaststellen van virusinfecties bij mensen die besmet zijn. Afvalwatermedewerkers zijn beschermd tegen het virus als zij zich houden aan de hygiënevoorschriften.

 

In afvalwater in Amsterdam, Tilburg en bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie dat ook het afvalwater afkomstig van Loon op Zand zuivert, is het nieuwe coronavirus met DNA deoxyribonucleic acid technieken aangetoond. Op 17 februari is een wekelijkse monstername van afvalwater bij Schiphol gestart. De eerste twee weken werd het nieuwe coronavirus niet aangetroffen in deze monsters. Echter in het afvalwater van 2, 9 en 16 maart kon met moleculaire detectiemethoden het genetische materiaal van het virus worden aangetoond. Dit was vier dagen nadat de eerste persoon in Nederland positief getest was op het nieuwe coronavirus.

 

Op 3, 10 en 17 maart is ook afvalwater in Tilburg bemonsterd. Op alle dagen is genetisch materiaal van het virus aangetoond. Ook dit was binnen de eerste week na de eerste positief geteste patiënten vanaf 27 februari. Op 3 en 18 maart is afvalwater bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Kaatsheuvel getest. Deze installatie zuivert onder andere het afvalwater afkomstig van Loon op Zand waar de eerste gerapporteerde COVID-19 patiënt in Nederland woonachtig is. In het monster genomen op 3 maart werd het nieuwe coronavirus niet aangetroffen maar in het monster genomen op 18 maart kon wel het genetische materiaal van het virus worden aangetoond.

 

Eerder toonde het RIVM met dezelfde techniek norovirus, antibioticaresistente bacteriën, poliovirus en mazelenvirus in afvalwater aan.

 

Beschermingsmaatregelen
Uit eerder onderzoek is gebleken dat de beschermingsmaatregelen voor mensen die met afvalwater werken niet alleen beschermend werken tegen de bekende ziekteverwekkers. Deze maatregelen werken ook tegen het nieuwe coronavirus. Mensen die met afvalwater werken, moeten direct contact met en het inslikken en/of inademen van nevel van afvalwater vermijden. Dit betekent dat zij persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen die bij de werkzaamheden passen. Denk aan beschermende buitenkleding, handschoenen, laarzen, veiligheidsbril, masker en/of gezichtsbescherming-FFP3. Al deze maatregelen om veilig met afvalwater te werken, staan in de Arbocatalogus van de waterschappen (opent in een nieuw venster). Bovendien moeten afvalwatermedewerkers de handhygiëne in acht nemen en ogen, neus en mond niet aanraken met ongewassen handen. En net als iedereen de handen wassen voor het eten en na elk toiletgebruik, en niezen of hoesten in de elleboog.

 

COVID-19
Na het uitbreken van de COVID-19 uitbraak in China in december 2019 werd op 27 februari 2020 de eerste patiënt in Nederland positief getest. Een deel van de COVID-19 patiënten heeft diarree. En het nieuwe coronavirus wordt bij een deel van de geïnfecteerde personen in ontlasting aangetoond.

 

Bron: RIVM

Meerdere accu's aangetroffen in auto Hardenberg

Gemaakt: Donderdag, 26 maart 2020 16:17

HARDENBERG - Afgelopen dinsdag 24 maart troffen agenten meerdere accu's aan in een voertuig. Deze accu's zijn mogelijk van diefstal afkomstig.

 

Herkent u deze accu's, weet u waar deze vandaan komen of heeft u andere nuttige informatie. Wilt u dan contact opnemen met de Recherche van team Vechtdal via telefoonnummer 0900-8844 of via meldmisdaad anoniem 0800-7000.

Aanhanger op zijn kant op rotonde N34 afslag Collendoorn

Gemaakt: Donderdag, 26 maart 2020 19:22

COLLENDOORN - Een aanhanger is donderdagmiddag op zijn kant terechtgekomen op de rotonde bij Collendoorn. De oprit naar de N34 was tijdelijk afgesloten.

 

Het betreft vermoedelijk een eenzijdig ongeval. De politie doet onderzoek naar de toedracht. Het bouwafval wat in de aanhanger lag ligt nu in de berm en wordt door de gemeente afgevoerd. Waar de eigenaar van de aanhanger is gebleven is totaal onbekend.

Forse beperkingen voor Veluwse- en Achterhoekse recreatiesector

Gemaakt: Donderdag, 26 maart 2020 19:46

REGIO - Vanaf donderdag 26 maart 2020 19.00 uur geldt een nieuwe noodverordening voor gemeenten in de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Ter bescherming van de veiligheid en de gezondheid, heeft het kabinet maandagavond 23 maart jl. landelijke maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Om binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland deze maatregelen te kunnen handhaven, heeft de voorzitter van de VNOG, Ton Heerts, deze nieuwe noodverordening vastgesteld.

 

Voorzitter Veiligheidsregio Ton Heerts: "Ik begrijp dat we met deze noodverordening velen moeten teleurstellen. Bijvoorbeeld mensen die een huwelijk of een leuk uitje voor de komende periode hebben gepland, en zeker ook de recreatieondernemers op de Veluwe en Achterhoek. Maar de maatregelen zijn echt noodzakelijk. We hebben nu iedereen in Nederland nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en om onze ouderen en kwetsbaren te beschermen. Het crisistijd en geen vakantietijd."

 

De nieuwe noodverordening is veel uitgebreider dan de eerdere noodverordeningen die betrekking hadden op het beperken van verspreiding van het coronavirus. Vanaf donderdag 26 maart geldt dat gemeenten, toezichthouders en politie, kunnen optreden als mensen de richtlijn van 'houd minimaal 1,5 meter afstand tot anderen' niet naleven. Er volgen dan stevige boetes. Heerts: "Van de burgemeesters in onze regio weet ik dat veel mensen, winkels en bedrijven de maatregelen goed naleven. Voor het geval het toch nodig is, kan de voorzitter van de veiligheidsregio bepalen om gebieden en locaties te sluiten."

 

Forse beperkingen voor gehele recreatiesector
De strekking van deze noodverordening is dat recreatieterreinen, vakantieparken, campings, (jacht)havens, natuurgebieden en stranden zich strikt moeten houden aan maatregelen. Heerts:"We zitten in een crisis met een volksgezondheidsprobleem, dus de maatregelen zijn gericht op bescherming van de veiligheid en de gezondheid. Het advies is blijf thuis."

 

Omdat binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) de dreiging bestaat dat zowel op of bij de locaties van vakantieparken, campings, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes (bijv. het zogenoemde 'kamperen bij de boer') als op of bij parken, natuurgebieden, stranden en (jacht)havens, de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen niet of niet in voldoende mate de beperkende maatregel met betrekking tot het houden van 1,5 meter afstand tussen daar aanwezige personen in acht wordt genomen, zijn die gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen met deze noodverordening in ieder geval tot en met 6 april 2020 aangewezen als verboden locaties.

 

De noodverordening geldt tot in ieder geval 6 april 2020 of tot het moment waarop zij wordt ingetrokken. Voor evenementen geldt dat ze verboden zijn tot 1 juni 2020. De eerdere noodverordening en het wijzigingsbesluit van 16 maart 2020 zijn door deze nieuwe noodverordening ingetrokken.

Auto ondersteboven na botsing met boom in Ommen

Gemaakt: Vrijdag, 27 maart 2020 14:42

OMMEN - Een vrouw is vrijdagmiddag het haar auto ondersteboven op de Arriërveldsweg geëindigd. De vrouw reed kort na één uur op deze weg nabij de buurtschap Ommerkanaal in de richting van Ommen. Tussen de Noordelijke Dwarsweg en de Dwarsweg ging het mis. Daar kwam de auto door een nog onduidelijke oorzaak rechts naast de weg. De rechtervoorkant van de auto botste tegen een boom, waarna de auto omrolde en op het dak tot stilstand kwam.

 

De vrouw kon op eigen kracht uit het voertuig komen. Ze is kort behandeld door het personeel van een ter plaatse gekomen ambulance. Ze hoefde niet naar een ziekenhuis te worden vervoerd, en is door een bekende opgehaald. De Arriërveldsweg was tijdens de nasleep van het ongeval tijdelijk afgesloten. Een bergingsbedrijf heeft zwaar beschadigde auto afgevoerd.

Fotograaf gebruikt drone voor grappige foto's van mensen in thuisisolatie

Gemaakt: Vrijdag, 27 maart 2020 16:50

Omdat we allemaal binnen zitten en sociale afstand nemen, haalde een fotograaf uit Litouwen zijn drone tevoorschijn en fotografeerde mensen thuis door hun ramen of op hun terrassen.


Toen Litouwen in quarantaine ging, werden al zijn fotografieopdrachten in advertenties geannuleerd, evenementen uitgesteld of geannuleerd, en hij zat zonder werk en dacht: "wat is er in vredesnaam aan de hand en hoe kan ik deze puzzel oplossen?" Hij wist dat hij iets interessants moest fotograferen, maar deze sociale afstand was een lastige zaak. In eerste instantie dacht hij erover aan om aan te bieden om mensen met een telelens te fotograferen, maar toen herinnerde hij zich dat ik vaak een drone gebruikte in zijn huwelijksfotografie.


Hij schoot een paar van mijn vrienden, de foto's kregen veel likes en het project ging van start.


Hij is dit project begonnen om mensen de kans te geven hun dag op te fleuren in deze negatieve tijd met coronavirusinformatie. Hij hoopt dat deze grappige foto's iedereen eraan herinnert dat in thuisisolatie zitten ook leuk kan zijn. En hij hoop natuurlijk dat ze mensen er ook aan herinneren om in deze enge tijden hun sociale afstand te bewaren.

 

Over de fotograaf

Adas Vasiliauskas is een bruidsfotograaf uit Litouwen maar werkt wereldwijd. Bezoek zijn website om meer van zijn werk te bekijken en volg zijn Instagram

 

Note: Alle foto's zijn gemaakt met toestemming en de fotograaf heeft toestemming van deze mensen om hun afbeeldingen te delen.

Motorrijder gewond na glijpartij in bocht nabij Ommen

Gemaakt: Zaterdag, 28 maart 2020 18:35

OMMEN - Een motorrijder is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval tussen Ommen en Den Ham. Twee motorrijders reden vanmiddag rond kwart voor twee op de Hammerweg (N341) vanaf Den Ham in de richting van Ommen. In een bocht aan het einde van een lang recht stuk ging één van de motorrijders onderuit. Mogelijk schatte hij deze eerste bocht nabij de Steile Oever verkeerd in. Op het wegdek is aan de sporen te zien dat hij al remmend de bocht in ging. De motorrijder ging onderuit en gleed exact bij hectometerpaal 1.2 tegen de vangrail aan. Voorbijgangers stopten massaal en waarschuwden het verkeer voor de blinde bocht.

 

De extra bescherming, die onder de vangrail is aangebracht, heeft ernstiger letsel voorkomen. De man kon zelf in de ambulance stappen. Hij is op een rustige plek door het ambulancepersoneel onderzocht, die uiteindelijk besloot hem toch naar het ziekenhuis in Zwolle te vervoeren. Volgens zijn maatje had hij onder andere wat last van druk op de borst.

 

De bijna 30 jaar oude Suzuki GSX lijkt er op het oog ook relatief goed vanaf te zijn gekomen. Het windscherm is gebarsten, er zitten wat schaafplekken op de kuip, en de voetsteun bij de achterrem is afgebroken. Een politieagent controleerde de motor en deze bleek nog te lopen en te rollen. De vader van het slachtoffer zal de motorfiets komen ophalen. Het verkeer werd door de politie voorbij het ongeval geleid, en ondervond weinig hinder.

Flinke schade na kop-staart botsing in Hardenberg

Gemaakt: Dinsdag, 31 maart 2020 16:23

HARDENBERG - Op de kruising (Haardijk) N343 met de Koningsspil heeft dinsdagmorgen een kop-staartbotsing plaatsgevonden tussen een vrachtwagen en een personenauto.


Een inzittende van de auto is door ambulancepersoneel gecontroleerd maar hoefde niet naar het ziekenhuis. De personenauto is met forse schade aan de achterzijde afgevoerd door een berger.

Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

Gemaakt: Dinsdag, 31 maart 2020 19:30

NEDERLAND - Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

 

Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

 

De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

 

Nederland is er nog lang niet. Wel is de goede weg ingeslagen. Het aantal zieken neemt nog steeds toe, maar dit gaat niet meer zo snel als enkele weken geleden, voordat er maatregelen werden afgekondigd. Wie op dit moment besmet is met het virus, geeft dat gemiddeld gezien aan minder mensen door dan zonder maatregelen het geval zou zijn. Dit betekent dat de maatregelen werken. Het duurt enkele weken voordat deze afname zichtbaar is in een daling van het aantal patiënten in ziekenhuizen. Er zit nu eenmaal tijd tussen het moment dat mensen besmet raken, ziek worden en een mogelijke ziekenhuisopname.

 

Het komt er dus op aan dat alle Nederlanders samen de maatregelen volhouden, want het risico op besmetting is nog groot. Het blijven naleven van de maatregelen is daarom cruciaal.

Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Criminelen proberen geld te verdienen aan het corona-virus via nep webshops

Gemaakt: Dinsdag, 31 maart 2020 23:24

NEDERLAND - Criminelen blijven proberen om over de rug van slachtoffers geld te verdienen aan het corona-virus. De afgelopen periode zijn verschillende nep webshops ontdekt, waar je bijvoorbeeld mondmaskers kunt bestellen. De politie probeert hier bovenop te zitten.

 

Het Cyberteam onderzoekt momenteel een nep-webshop onder de naam mamex.eu. Deze webshop biedt mondmaskers aan, maar levert vervolgens niet.

 

Vragen
Weet u wie er achter mamex.eu zit of andere nep webshops? Geef dat dan door bij de tiplijn, of desnoods anoniem. Het cybercrimeteam wil van u dus concreet namen hebben op 0800-6070 of 0800-7000 van M. Bent u zelf slachtoffer doe dan een melding bv. via politie.nl.

Let op! Nep e-mail van de politie gaat rond in Nederland

Gemaakt: Donderdag, 02 april 2020 16:56

NEDERLAND - Let op! Er is een e-mail in omloop van iemand die beweert van de politie te zijn. Deze e-mail is nep en NIET van de politie afkomstig.

 

E-mail ontvangen? Klik niet op linkjes. Mogelijk is er sprake van malware of ransomware.

Brandweer bevrijdt slachtoffer uit auto na ernstig ongeval in Daarle

Gemaakt: Vrijdag, 03 april 2020 06:21

DAARLE - In de nacht van dondersag op vrijdag rond kwart voor drie kwam er bij de alarmcentrale een melding binnen van een ernstige aanrijding op de Hellendoornseweg nabij Daarle. Een auto was door nog onbekende reden van de weg geraakt en heeft daarbij meerdere bomen geraakt. De bestuurder moest door de brandweer bevrijd worden uit de zwaar beschadigde auto en is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

 

De weg was enige tijd afgesloten voor het verkeer. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Van de auto is weinig meer over, onderdelen lagenverpreid over de weg. De wagen is door een berger afgesleept.

Meerdere vaten gedumpt in bosgebied bij Hellendoorn

Gemaakt: Vrijdag, 03 april 2020 22:59

HELLENDOORN - Op vrijdagavond 3 april zijn er in het bosgebied aan de Ossenkampweg in het buitengebied van Hellendoorn meerdere vaten met mogelijk drugsafval gedumpt. De politie heeft de omgeving afgezet met linten.

 

De brandweer kwam even na 21:30 uur ook uit voorzorg ter plaatse om onderzoek te doen en metingen te verrichten. Uit één van de vaten lijkt namelijk vloeistof te lekken en dat kan gevaarlijk zijn voor de omgeving.

 

Wat er precies in de vaten zit is niet bekend. De politie doet verder onderzoek naar wie de vaten heeft gedumpt.

Auto ondersteboven in de sloot op de Kortersweg in Dalfsen

Gemaakt: Zaterdag, 04 april 2020 15:40

DALFSEN - Op zaterdag 4 april zijn de hulpdiensten uitgerukt voor een ongeval ter hoogte van Dalmsholterweg/Kortersweg in Dalfsen. De opgeroepen brandweer werd al snel geannuleerd.

 

Een auto is ondersteboven in de sloot gekomen. Een postbezorger wilde rechtsaf en de auto daarachter had dat vermoedelijk niet gezien. In een ontwijk actie is de auto de controle verloren. Voorbijgangers hebben het slachtoffer uit de auto gehaald. Ze hebben dit gedaan met onder andere een afgebroken paal van een verkeersbord. Het slachtoffer hoeft niet mee naar het ziekenhuis.

Burgemeester sluit skatebaan aan de Parkweg in Hardenberg

Gemaakt: Zaterdag, 04 april 2020 16:34

HARDENBERG - De burgemeester van Hardenberg heeft de skatebaan aan de Parkweg per direct gesloten. De regels omtrent het houden van afstand in verband met het coronavirus werden niet opgevolgd.


De politie zal optreden indien nodig.

Motorrijdster gewond bij valpartij op Beerzerweg in Ommen

Gemaakt: Zondag, 05 april 2020 17:35

OMMEN - Een motorrijdster is vanmiddag gewond geraakt bij een ongeval op de Beerzerweg bij Ommen. Het ongeval vond rond twintig over drie plaats op de Beerzerweg tussen de Eerderveldweg en de Junnerweg. De vrouw kwam daar ten val en eindigde op het wegdek. Ze reed samen met twee collega motorrijders. Andere motorrijders en voorbijgangers stopten om eerste hulp te verlenen. Het personeel van een ter plaatse gekomen ambulance verwijderde in alle voorzichtigheid haar helm. Ze werd daarna met behulp van de politie en een schepbrancard de brancard opgetild en verder gestabiliseerd. De vrouw is per ambulance naar het ziekenhuis in Almelo vervoerd.

 

Nadat de hulpdiensten arriveerden werd de weg tijdens de hulpverlening volledig afgesloten voor het verkeer, wat met het mooie weer al snel zorgde voor drukte. Grote groepen motorrijders werden gedwongen te draaien, en een deel besloot te passeren via het naastgelegen fietspad. Nadat de ambulance was vertrokken werd het verkeer door de hulpdiensten voorbij het ongeval geleid. De Honda motorfiets raakte fors beschadigd, en is door een bergingsbedrijf afgevoerd.