Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 19:27:16 Intrekken Alarm Brw: Oms Brandmelding Marsch Kruserbrink Gebouw F Burgemeester... Prio Eenheid | Brandweer Hardenberg (Bevelvoerders) IJsselland
maandag 06 juli 2020

MAANDAG 28|05

Mag je overal vliegen met een drone?

De boete kan oplopen tot wel € 7800,-

De laatste tijd krijgt de politie meerdere meldingen over drones welke boven woningen en tuinen vliegen.

Mag je overal vliegen met jouw drone?
Nee, je mag niet overal vliegen met je drone. Hieronder vind je een lijst waar je met een drone niet boven mag vliegen.


Daarnaast is er de regel dat de bestuurder de drone altijd moet kunnen zien en ook wat er in de lucht om de drone heen gebeurt. Je mag ook niet in het donker vliegen. Als je dit wel doet, dan loop je het risico dat je een boete krijgt. De boete kan oplopen tot wel € 7800,-. Voor meer informatie over de (hoogte van je) boete bekijk de richtlijn voor Strafvordering en Feitomschrijving Luchtvaartwetgeving.

Waar mag je met een drone niet boven vliegen:

 • Aaneengesloten bebouwing
 • Mensen
 • Industrie- en havengebieden
 • Wegen, behalve 30- en 60 kilometer wegen
 • Spoorlijnen
 • Waterwegen
 • Kunstwerken
 • Grote bouwwerken
 • Bruggen
 • Ongecontroleerde luchthavens en een straal van 3 kilometer hier omheen
 • In gecontroleerd luchtruim (klasse C en D). Dit is luchtruim waar al het luchtverkeer geregeld wordt door de luchtverkeersleiding. Het luchtruim om de volgende luchthavens is geclassificeerd als luchtruim klasse C en D: Schiphol, Rotterdam, Eelde, Maastricht, De Kooy, Deelen, Eindhoven Gilze-Rijen, Leeuwarden, De Peel, Twente, Volkel en Woensdrecht.

 

U mag ook niet hoger vliegen dan 120 meter boven grond of water.


Vergunning
Buiten dat in sommige gebieden niet is toegestaan om te vliegen, heb je soms ook een vergunning nodig om met je drone te mogen vliegen. Dat heeft meestal te maken met het gewicht van een drone of de reden waar je een drone voor inzet (bijvoorbeeld beroepsmatig).

Wijziging in regelgeving
De regels voor het vliegen met een drone zijn voortdurend aan wijzigingen onderhevig. Dat komt mede doordat de regels internationaal worden vastgelegd. Zie voor de meest actuele regels:
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drone
www.ilent.nl/onderwerpen/drones

Foto's
1/1
Reacties
aad stikkelorum zegt: spacer
Even een reactie op jullie berichtgeving over het vliegen met een drone. je mag in Nederland NIET hoger als 120meter. En niet 300 zoals in jullie bericht. Zou je dit nog kunnen aanpassen ?

grt aad stikkelorum

[Je mag inderdaad niet hoger vliegen dan 120 meter boven de grond of het water. Het gaat hier over vliegen boven een object. Redactie]
28-05-18 20:50
Score: -1
bas zegt: spacer
Redactie kun je mij uitleggen wat er daarmee wordt bedoeld? Is daar een wettelijk bepaald schrijven van? Ik ben met die 300m1 regel (nog) niet bekend in Nederland.

Vriendelijke groet
28-05-18 21:14
Score: 1
aad stikkelorum zegt: spacer
Maak het niet moeilijker dan het is. Je mag NIET hoger als 120 meter. Object of niet. u schept nu verwarring die onnodig is.
Als je met een drone niet hoger mag vliegen als de wettelijke vastgestelde hoogte van 120 meter. Kun je nooit boven een object vliegen op 250 meter.
Hoe simpel kan het leven zijn

grt Aad

[Wij hebben informatie geplaatst die is te vinden op de site van de politie (www.vraaghetdepolitie.nl). Wij zien nu ook de verwarring met max 120 meter boven grond en water. Het artikel is aangepast. Redactie]
28-05-18 21:19
Score: 0
Mon zegt: spacer
Je mag ook niet over natuurgebied en stilte gebied vliegen.
En in de bebouwde kom moet je 50 meter vandaan blijven.

Ik vind dat ze iedereen moeten verplichten cursus doen en registreren van drone.
29-05-18 07:45
Score: -1
Stikkeminjeporum zegt: spacer
Wat fijn Aad dat je zo gepassioneerd bent in het eenvoudiger maken van het leven!

Om het nog eenvoudiger te maken voor iedereen; het is hoger DAN, simpeler DAN, onaardiger DAN. Dus niet hoger ALS. Dat zou betekenen dat je niet hoger mag vliegen ALS pasen en pinksteren op 1 dag vallen. Of simpeler ALS God echt zou bestaan.
Snap je?
Kussen!
30-05-18 10:55
Score: -1
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant

Headlines