Logo 112Vechtdal

Redactie algemeen 0 reactie(s) zo 21 mei 2017, 20:07

5 tips om ransomware te voorkomen

Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 11:51 uur

Sinds vorige week zijn er tienduizenden computers over de hele wereld getroffen door ransomware, ofwel gijzelsoftware. Criminelen proberen computers binnen te dringen via ‘Wannacry’ of andere varianten met deze naam. De gijzelsoftware versleutelt een groot deel van de bestanden op je computer of gijzelt je systeem waardoor jij niet meer bij je bestanden kunt. De criminelen eisen vervolgens losgeld om de versleuteling weer ongedaan te maken. Er wordt gebruik gemaakt van een lek in het besturingssysteem van Windows. Microsoft stuurde eerder al een patch om dit lek te repareren. Niet alle bedrijven en consumenten hebben hun besturingssytemen met deze patch geupdatet, waardoor WannaCry de mogelijkheid heeft deze systemen binnen te dringen en te gijzelen.

Zowel politie als het Nationaal Cyber Security Centrum roepen bedrijven en consumenten op om extra alert te zijn. Onderstaande 5 tips helpen daarbij!

5 tips om ransomware te voorkomen

  • Installeer updates van besturingssystemen en programma’s direct. Niet alleen omdat updates de veiligheid verbeteren, maar ook omdat nieuwe versies extra functionaliteit bieden en sneller draaien en minder snel vastlopen. Lees hier hoe je dit kunt doen. Microsoft heeft inmiddels ook een software-update beschikbaar (MS17-010) voor versie van windows die eigenlijk niet meer ondersteund worden.
  • Gebruik antivirussoftware. Deze kan ransomware namelijk detecteren en blokkeren.
  • Open geen e-mails, links in e-mails en zeker geen bijlage(n) van onbekende afzenders
  • Open ook geen e-mails, links in e-mails en bijlage(n) die u eigenlijk niet verwacht, ook al is de afzender bekend.
  • Maak regelmatig back-ups, ofwel een kopie van de bestanden op je computer. Dit voorkomt dat je bestanden kwijft bent na een ransomwarebesmetting. Je kunt automatisch back-ups instellen of handmatig een back-up maken. Je bewaart een back-up bijvoorbeeld op een externe harde schijf of in de cloud. Zorg er voor dat je ook back-ups hebt die losgekoppeld zijn van internet. Lees hier hoe je een back-up maakt

Wat als er ransomware op je computer staat?
Krijg je een scherm te zien waarop staat dat je bestanden zijn versleuteld en er geld wordt gevraagd om de bestanden terug te krijgen, dan ben je slachtoffer van ransomware.

  • Betaal in ieder geval niet. Daarmee beloon je de crimineel en help je dit soort criminaliteit in stand te houden. Bovendien biedt het geen garantie dat je weer toegang tot je computer en bestanden krijgt. Als je geen back-up hebt van je bestanden, betekent het inderdaad dat je deze kwijt bent.
  • Start je computer op in ‘veilige modus’ en kijk of je de ransomware kunt verwijderen met hulp van de gratis proefversie van het programma HitmanPro van Sophos.
  • Een aantal ransomware-varianten is ook ongedaan te maken, kijk hiervoor op de website No More Ransom.
  • Schoon je computer volledig op, zet hem terug naar de fabrieksinstellingen. Kijk hier voor praktische tips.
  • Update je besturingssysteem en software en zorg ervoor dat je antivirussoftware hebt draaien.
  • Controleer of je back-up geen virussen bevat en zet vervolgens de back-up terug.
  • Bedrijfsnetwerk gegijzeld? Kijk hier voor meer tips.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Vechtdal
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.