Logo 112Vechtdal

Redactie 112 0 reactie(s) wo 29 augustus 2018, 16:31

Giftige gassen komen vrij bij ingekuild maïs in Giethmen

Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 16:47 uur

GIETHMEN – De brandweer is aan het begin van de middag van woensdag 29 augustus in actie gekomen bij een melkveebedrijf aan de Oude Hammerweg in Giethmen, in het buitengebied van Ommen.

Een boer had hier gisteren mais ingekuild en ingegraven. Vandaag merkte hij op dat hier dampen vanaf kwamen. De boer vertrouwde het niet en, mede met dank aan de media-aandacht van de afgelopen dagen, besloot hij 112 te bellen. De brandweer stelde vast dat er inderdaad giftige gassen vrijkwamen en heeft een aantal ontluchtingsplekken gemaakt voor de kuil zodat deze kan ‘ademen’. Volgens de Adviseur Gevaarlijke Stoffen van de brandweer kan het nog wel enkele dagen voordat alle nitreuze gassen zijn weggetrokken.

Het vrijkomen van deze gevaarlijke gassen komt niet vaak voor. Dat het nu wel voorkomt heeft te maken met de droogte van de afgelopen maanden. Daarvoor bevindt zich in de mais veel meer stikstof dan gewoonlijk. Als de mais vervolgens wordt ingekuild ontstaan er door het extra stikstof roodbruine nitreuze gassen, naast het gebruikelijke kooldioxide. Nitreuze gassen zijn giftig en bijtend en kunnen risico’s opleveren voor de gezondheid van zowel mensen als dieren. Bij een te lange blootstelling kan het fataal zijn.

De brandweer heeft de boer ingelicht over hoe te verder te handelen. Als hij het opnieuw niet vertrouwd is hem verteld de brandweer opnieuw te bellen. Zij hebben beschermende uitrusting voor dergelijke situaties en kunnen dan in verder overleg kijken over hoe verder te handelen.

In de stal stonden een aantal koeien. Deze zijn op advies van de Adviseur Gevaarlijke Stoffen naar buiten gehaald. Het ontluchting gat zat vrij dicht bij de stal en de dampen blijven laag aan de grond hangen, en vormen op die manier een gevaar voor de dieren. Een dierenarts is naar de stal gekomen om een aantal pinken, die nog niet eerder buiten waren geweest, een stressremmer te geven.

Vlak naast de kuil ligt camping Bergzicht. De brandweer gaat de camping inlichten over de situatie om te kijken wat verstandig is. Er is geen sprake van een ontruiming of dergelijks. Dit alles in overleg met de Adviseur Gevaarlijke Stoffen en de gemeente Ommen.

112 Giethmen

Meer artikelen over de inzet van hulpdiensten bij een brand in Giethmen lees je in onze categorie 112 Nieuws Giethmen. Alle 112 alarmeringen uit Giethmen kan je live volgen via 112 meldingen Giethmen.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Vechtdal
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.