
Vandaag is het de dag van de BHV. Ben jij ook een BHV-er?
Laatst bijgewerkt: zondag 11:58 uur
‘Veiligheid kent slechts één tijd…op tijd’. Die zin is dit jaar het thema van de dag van de BHV-er die sinds 2012 ieder jaar op de eerste maandag van november plaatsvindt. Vandaag dus.
BHV staat voor Bedrijfshulpverlener. Over het algemeen is dat gewoon een collega die vrijwillig op zich heeft genomen om voor het welzijn van de medewerkers in een bedrijf te zorgen in het geval van een calamiteit. En dan gaat het niet alleen om brand en andere ernstige situaties, maar bijvoorbeeld ook om de opvang van iemand die net een uur in een lift heeft vastgezeten. Het aantal BHV-ers binnen een bedrijf hangt af van de grootte van het bedrijf en de risico’s binnen de organisatie. Werknemers kunnen bedrijfshulpverlener worden door een speciale cursus te volgen waar geleerd wordt eerste hulp te verlenen, een beginnende brand te bestrijden en personen uit een pand te evacueren. Het is dus zeker niet zo dat je al BHV-er bent als je een EHBO-diploma hebt.
In óns belang
Wat wij allemaal ons zo vaak niet realiseren is dat de BHV’er het niet voor zichzelf doet. Hij doet het in óns belang. Toch hoor je nog wel eens negatieve geluiden over de BHV. Als het brandalarm gaat kan er geërgerd worden gereageerd. ‘Moet dat nu? Ik verwacht zo een belangrijk telefoontje.’ Of: ‘Mijn afspraak kan er elk moment zijn..’ Herkenbaar? Waarom werkt iedereen zo vaak eigenlijk niet mee aan een (ontruimings)oefening, zien we er de noodzaak niet van in? Maar, realiseert een ieder zich wel in wiens belang de oefening wordt gehouden? In het belang van ons. Wij allemaal moeten ons individueel realiseren waar de BHV’er voor staat: ‘Ik doe het ook voor jou’.
Voorpostfunctie voor professionele hulpverlener
Wat wij ook misschien onvoldoende beseffen is wat we eigenlijk van de BHV’er verwachten. De BHV is als eerste ter plaatse als zich iets ernstigs of soms zelfs levensbedreigend voordoet. De BHV’er beoordeelt en gaat direct over tot handelen. De BHV’er heeft een voorpostfunctie voor de professionele hulpverlener. Dan ligt er toch ook een grote verantwoordelijkheid op de schouders?
Waardering en support
Dat besef, die waardering en support, voor die mensen die hulp verlenen: daar gaat het dus om. Plus het feit dat hulpverlenen verre van suf en stoffig is. Vandaar ook dat de insteek van Dag van de BHV een heel andere is.
Aanwezigheid van hulpverleners
Waar we kijken, waar we gaan en staan. Of dit nu in een bedrijf is, in een restaurant, winkel, pretpark, studio of waar dan ook is: overal moet hulpverlening aanwezig zijn. Uitstekend geregeld vanuit de rijksoverheid. Heel positief natuurlijk dat wij ons dit negen van de tien keer niet zo realiseren. Maar als je er dan een keer mee wordt geconfronteerd, besef je het pas.
BHV’er van het Jaar 2018
Gefeliciteerd Francis Odor – BHV’er van het Jaar 2018!
Uit 20 unieke en prachtige nominaties heeft de jury van de Verkiezing BHV’er van het Jaar de meeste stemmen toegekend aan Francis Odor, Ploegleider BHV, avondhoofd en werkzaam op de ICU van het Dr. Horacio. E. Oduber Hospital (HOH), Oranjestad – Aruba.
Reacties met de meeste stemmen
Actieve discussies
Recente reacties