Logo 112Vechtdal

Redactie algemeen 0 reactie(s) di 14 september 2021, 15:35

Tour de boer met mountainbike voor Duchenne

KAMPEN – Robert Polinder fietst in zeven dagen 700 kilometer door vijf Nederlandse provincies. Hij zamelt met deze tocht zo veel mogelijk geld in voor de Stichting Duchenne Parent Project, die onderzoek naar een medicijn voor de spierziekte financiert.

Van 11 tot 18 september fietst Robert gemiddeld 100 kilometer per dag. “In september ga ik mijn spieren inzetten voor jongens die het zelf niet kunnen.” Robert pauzeert elke avond en heeft zijn rit zo ingepland dat hij kan overnachten bij boeren. Omdat Robert de kilometers aflegt met zijn MTB en overnacht op boerenbedrijven noemt hij zijn actie Tour de Boer met mountainbike. “Mijn motivatie voor deze tocht is Daney van Boven uit Wilsum. Hij is de zoon van onze vrienden Hans en Beanca en heeft Duchenne spierdystrofie hij is 11 jaar en al bijna rolstoel gebonden.”

Liever praten mét boeren
De 38-jarige Robert komt uit Kampen en is in het dagelijks leven werkzaam als planner bij een transportbedrijf. Op de vraag waarom hij juist de boeren bezoekt antwoordde hij: “Ik heb de agrarische sector altijd interessant gevonden. Er wordt vaak óver boeren gepraat, ik praat liever mét de boeren.” Op maandag 13 september kwam hij aan in aan de Tonnendijk 106 in Vroomshoop. Daar stond een erehaag van tractoren voor hem klaar. Robert was erg verrast door dit warme welkom. ’s Avonds kwamen diverse boeren uit de omgeving naar de Tonnendijk om onder het genot van een hapje en drankje een praatje met hem te kunnen maken.

Veel steun van ondernemers
Dat veel ondernemers dit initiatief steunen blijkt wel uit de giften die hij ontvangt. Zo brak onderweg naar Vroomshoop zijn zadelpen. Deze kreeg hij kosteloos vergoed door ‘Noppers Aangenaam Fietsen’ uit Kloosterhaar. Ook De Zaak Vol Smaak Schippers uit Vroomshoop heeft voor het samenzijn aan de Tonnendijk een tapas schotel geschonken. Polinder is 11 september gestart in zijn woonplaats Kampen. Dinsdag 14 september gaat hij na een overnachting op het boerenerf op de fiets richting Denekamp en overnacht in Enter. Hij overnacht in een camper samen met zijn vrouw Rianne, die de camper steeds naar het volgende overnachtingsadres rijdt. Daarna gaat de tocht verder richting het zuiden. Hij wil finishen op de Vaalse berg. Polinder had als eerste doel om 2500 euro in te zamelen. De teller staat inmiddels op 6284 euro. Polinder is te sponsoren via actievoorduchenne.nl/tour-de-boer-met-de-mtb.

Wat betekent het als je Duchenne hebt?
Duchenne is een progressieve spierziekte. Als je met Duchenne spierdystrofie wordt geboren, breken je spieren langzaam af en word je steeds minder sterk. Kinderen met Duchenne krijgen rond het 10e levensjaar al problemen met lopen en raken afhankelijk van een rolstoel.  Als je met Duchenne spierdystrofie wordt geboren, breken je spieren langzaam af en word je steeds minder sterk. Duchenne komt met name voor bij jongens. Kinderen met Duchenne Spierdystrofie vallen vaak en kunnen niet goed rennen.

Rond het 10e levensjaar krijgen de meeste kinderen al problemen met lopen en raken afhankelijk van een rolstoel. Ook wordt het steeds moeilijker om de armen te gebruiken. En als de spieren die voor ademhalen nodig zijn te zwak worden, is beademing nodig (meestal rond de 20 jaar). Duchenne Spierdystrofie is uiteindelijk fataal omdat ook de hartspier steeds zwakker wordt.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Vechtdal
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.