Logo 112Vechtdal

Redactie landelijk 0 reactie(s) vr 10 november 2023, 16:34

Wel of geen sirene, de overheid wil stoppen met het luchtalarm

Laatst bijgewerkt: vrijdag 10 nov 2023 om 18:50 uur

Elke eerste maandag van de maand om klokslag 12:00 uur hoor je de sirene. Het zou zomaar kunnen dat het binnenkort stil blijft, want de minister van Justitie en Veiligheid wil de sirenes in heel Nederland afschaffen.

Het afscheid nemen van de sirene heeft te maken met de kosten en het idee dat NL-Alert de sirene kan vervangen. En dat laatste is dus niet het geval.

Bij acute noodsituaties zouden mensen dan dus alleen nog maar worden gealarmeerd via NL-Alert op hun mobiel. Het aantal ernstige problemen hiermee is niet te tellen. Niet iedereen heeft altijd een mobiele telefoon bij zich. Als iemand dat wel heeft kan alsnog de batterij van de telefoon leegraken. Hij kan ook uitstaan. Bij een grote ramp kunnen de telecomnetwerken plat komen te liggen. Of je kunt simpelweg je telefoon even in een andere kamer neerleggen en het alarm daardoor missen.

Een onderzoek heeft uitgewezen dat 4,5 miljoen mensen moeite hebben met lezen en schrijven of slechtziend zijn. Daardoor is deze groep mogelijk niet in staat een NL-Alert te lezen of te begrijpen. Het behoud van de sirenes is van belang voor héél Nederland.

Als de stroom uitvalt, werkt het systeem van NL-Alert na een paar uur al niet meer, omdat de mobiele zendmasten dan uitvallen. De sirenes blijven het nog zeven dagen doen, omdat ze op accu’s kunnen werken.

Het afschaffen van de sirenes is al jaren onderwerp van discussie, maar de knoop wordt eind dit jaar definitief doorgehakt.

Luchtalarm afschaffen of niet?

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Vechtdal
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.